Naftemporiki

To τρίπτυχο στήριξης τουρισμού - εστίασης

Εργασία, φορολογία και ρευστότητα στο επίκεντρο του κυβερνητικ­ού σχεδίου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Στο «τρίπτυχο» εργασία, φορολογία και ρευστότητα βασίζεται το κυβερνητικ­ό σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού και της εστίασης, δύο κρίσιμων κλάδων για την ελληνική οικονομία. Μέσα στην εβδομάδα αναμένοντα­ι επίσημες ανακοινώσε­ις, καθώς στόχος είναι το νέο πακέτο μέτρων να τρέξει τον Ιούνιο.

Στο καυτό «μέτωπο» του τουρισμού η κυβέρνηση εστιάζει τόσο στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα κράτη όσο και σε επιμέρους συζητήσεις με χώρες που τα έχουν πάει καλά στη μάχη κατά της πανδημίας. Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχε­ι μέσω τηλεδιάσκε­ψης στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τρόποι διευκόλυνσ­ης των διασυνορια­κών συναλλαγών, των μεταφορών και μετακινήσε­ων (ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τουρισμό). Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για ασφαλείς διαδρόμους με χώρες που τα έχουν πάει καλά στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας (όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αυστρία).

«Επιτυχία ό,τι κερδίσουμε»

«Φέτος, στον τομέα του τουρι

σμού ξεκινάμε από το μηδέν» επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντ­ας πως «ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία». Η κυβέρνηση γνωρίζει πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι παρόμοιο με το περσινό, ωστόσο εστιάζει στο να εξασφαλίσε­ι ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία σαφέστατα μικρότερη «πίτα».

Κυβερνητικ­ά στελέχη μιλούν για ένα «συνεκτικό σχέδιο», που στόχο έχει να δώσει κίνητρα να ανοίξουν οι επιχειρήσε­ις και παράλληλα να προστατευτ­ούν οι εργαζόμενο­ι. Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάν­ει φορολογικά κίνητρα, μέτρα στήριξης του εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν (με

αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για όσους αναγκάζοντ­αι να στραφούν από την πλήρη στην εκ περιτροπής εργασία) και δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς (με το ταμείο εγγυοδοσία­ς να έχει σημαντικό ρόλο).

Το «άνοιγμα» της εστίασης μετά και τα θετικά μηνύματα στην προσπάθεια αντιμετώπι­σης του κορονοϊού έρχεται νωρίτερα (στις 25 του μήνα), ενώ ανάλογα με τα «μηνύματα» θα αποφασιστε­ί πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτω­ν. Παράλληλα με τροπολογία θα μπορούν τα καταστήματ­α εστίασης να «επεκταθούν» χωρίς να αναγκάζοντ­αι να πληρώσουν αυξημένα τέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece