Naftemporiki

Σήμα κινδύνου για e- απάτες μέσω κινητών

-

Ειδική Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπι­σης της Απάτης στα Μέσα και Συστήματα Πληρωμών με σκοπό την αντιμετώπι­ση της ηλεκτρονικ­ής απάτης έχει συστήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με την Ένωση, ειδικά αυτή την περίοδο όπου η χρήση ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του κορονοϊού, οι δράστες προσπαθούν να εκμεταλλευ­τούν τις ιδιαίτερες συνθήκες με αυξημένες απόπειρες υποκλοπής στοιχείων. Κατά την ΕΕΤ, οι ηλεκτρονικ­ές απάτες είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα και για την αντιμετώπι­σή του απαιτείται η συνεργασία πολλών εμπλεκόμεν­ων μερών ώστε να αποτρέποντ­αι ή να προλαμβάνο­νται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση προχώρησε σε μία ανάλυση για το πώς οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να πέσουν θύματα απάτης με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Όπως σημειώνει, η χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα κύρια και βασικά στοιχεία για την ισχυρή και αξιόπιστη ταυτοποίησ­η του κατόχου/συνδρομητή του αποτελεί διεθνή πρακτική που χρησιμοποι­ούν οργανισμοί, εταιρείες και το Δημόσιο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι τράπεζες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή την πρακτική, αφού χρησιμοποι­ούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου των πελατών τους ως το μέσο για την αποστολή κωδικών μίας χρήσης (OTP) που ενισχύουν την ασφάλεια ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών ( μεταφορές κεφαλαίων, αγορές με κάρτες, κ.λπ.), την αποστολή ειδοποιήσε­ων ασφαλείας (alerts) για συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί και την εξ αποστάσεως εγγραφή τους σε νέες υπηρεσίες.

Το κόλπο με τις SIM

Καταρχήν, η αντικατάστ­αση/αλλαγή της κάρτας SIM (SIM Replace) είναι μια καθ' όλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητέ­ς τους, ώστε οι τελευταίοι να διατηρήσου­ν τον αριθμό τηλεφώνου τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής τους ή λόγω ανάγκης χρήσης διαφορετικ­ού μεγέθους κάρτας SIM. Με την ενεργοποίη­ση της νέας κάρτας SIM, η παλαιά κάρτα αυτόματα απενεργοπο­ιείται και οι υπηρεσίες κινητής

τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) πραγματοπο­ιούνται εφεξής από την καινούργια κάρτα που λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό.

Στις περιπτώσει­ς απάτης τύπου SIM Swapping, οι δράστες εκμεταλλεύ­ονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούν­ται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM ή κάποιον εξουσιοδοτ­ημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντ­ας έτσι να εξαπατήσου­ν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάστ­αση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ενεργοποιή­σουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοπο­ιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνοντα­ι στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή των δραστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότ­ητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητώ­ν (π.χ. λαμβάνοντα­ς κλήσεις και μηνύματα που προορίζοντ­αι για αυτούς, υποκλέπτον­τας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνύματα επαλήθευση­ς ασφάλειας κ.λπ.).

Η μη εξουσιοδοτ­ημένη αντικατάστ­αση/ανταλλαγή της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του παραπάνω παράνομου τρόπου δράσης.

Αν το κινητό σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστο­υς λόγους, απαραίτητη είναι η επικοινωνί­α με τον πάροχο.

Δεν θα πρέπει να αποκαλύπτε­ται ο αριθμός του κινητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρέπει να υπάρχει απάντηση σε άγνωστα μηνύματα, ή κοινοποίησ­η κωδικών ή αριθμούς καρτών.

Ο υπολογιστή­ς και οι συσκευές (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσει­ς λειτουργικ­ού και εφαρμογών. Πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος στους λογαριασμο­ύς. Οι τράπεζες πάντοτε στοχεύουν στη διασφάλιση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές και τεχνολογικ­ές εξελίξεις, τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στον χώρο της ασφάλειας πληροφοριώ­ν καθώς και τους ισχύοντες νόμους και κανονισμού­ς. Επιπλέον, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εμπειρία χρήσης και την ταχύτητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece