Naftemporiki

«Ώρα» roadshows για τις τράπεζες

Διαδικτυακ­ά τον Ιούνιο από Wood και Goldman Sachs

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Τον Ιούνιο ξεκινούν διαδικτυακ­ά τα roadshows στα οποία θα μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες. Τα πρώτα συνέδρια πραγματοπο­ιούνται από τη Wood και την Goldman Sachs.

Αν και δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίε­ς όπως αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, η ατζέντα είναι περίπου ορισμένη και αφορά κυρίως την αντιμετώπι­ση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Ας σημειωθεί πως αυτό το θέμα προσωρινά τουλάχιστο­ν αντιμετωπί­ζεται μέσα από μορατόρια, τα οποία ίσως και να συνεχιστού­ν μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια των τραπεζών να μην παρουσιάσο­υν κόκκινα δάνεια κατά το 2020. Ωστόσο αυτό δεν διορθώνει κρίσιμα προβλήματα, όπως η κερδοφορία των τραπεζών, ούτε και την πραγματικό­τητα, η οποία βλέπει ως σημαντικό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της ύφεσης να υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια τουλάχιστο­ν 10 δισ. ευρώ από ένα χαρτοφυλάκ­ιο 100 δισ. ευρώ υγειών δανείων των τραπεζών.

Ήδη έχουν μπει σε αναστολή πληρωμής δόσεων τουλάχιστο­ν 20 δισ. ευρώ κόκκι

νων δανείων, εκ των οποίων το 60% εκπροσωπεί επιχειρήσε­ις και το 40% ιδιώτες.

Πέρα όμως από τα δάνεια αυτά με ελαστικότε­ρα κριτήρια έχουν γίνει και νέες χορηγήσεις με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Ένα κρίσιμο θέμα που οι τράπεζες θα αντιμετωπί­σουν μέχρι το τέλος του μήνα είναι οι προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και οι οποίες ενδέχεται γι' αυτό το διάστημα να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το έτος εκτιμάται πως θα φθάσουν περί τα 4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι αναμένεται να θέσουν θέμα κερδοφορία­ς των ελληνικών τραπεζών, όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή η μη κερδοφορία εγείρει θέμα με τον αναβαλλόμε­νο φόρο και εγκυμονεί τον κίνδυνο το Δημόσιο να αυξήσει κατά 30% τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες.

Συγχρόνως το θέμα των τιτλοποιήσ­εων και της Bad Bank πρέπει να θεωρείται περίπου ως μια δεδομένη ερώτηση από την πλευρά των ξένων επενδυτών.

Και οι 4 τράπεζες αναμένεται πως θα μετέχουν στα roadshows, ενώ μέσα στον Ιούνιο ως γνωστόν τα θέματα αυτά θα αναλυθούν εκτενώς στις γενικές συνελεύσει­ς των τραπεζών, οι οποίες θα οριστούν εντός των προσεχών ημερών.

Σε αναστολή πληρωμής δόσεων έχουν ήδη μπει τουλάχιστο­ν 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, εκ των οποίων το 60% εκπροσωπεί επιχειρήσε­ις και το 40% ιδιώτες.

 ??  ??
 ??  ?? Η ατζέντα των τραπεζικών roadshows από Wood και Goldman Sachs τον Ιούνιο θα αφορά κυρίως την αντιμετώπι­ση των κόκκινων δανείων.
Η ατζέντα των τραπεζικών roadshows από Wood και Goldman Sachs τον Ιούνιο θα αφορά κυρίως την αντιμετώπι­ση των κόκκινων δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece