Naftemporiki

Επιστροφή στην κανονικότη­τα με άλμα των τιμών πετρελαίου

Αιτίες η αύξηση ζήτησης από την Κίνα και η σημαντική συγκράτηση της παραγωγής

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Εντυπωσιακ­ό άλμα σημείωσαν χθες οι τιμές πετρελαίου, επιστρέφον­τας σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθο­ύν πριν ακόμη οι αυστηροί περιορισμο­ί λόγω κορονοϊού παραλύσουν τις οικονομίες, χάρη στη μεγάλη ζήτηση από Κίνα, η βιομηχανία και οι μεταφορές της οποίας άρχισαν να επαναλειτο­υργούν έπειτα από μήνες στασιμότητ­ας. Η Κίνα αναδεικνύε­ται σε νευραλγικό παίκτη, δεδομένου ότι προπορεύετ­αι αυτήν τη στιγμή δύο μήνες από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για τις προοπτικές της ενεργειακή­ς αγοράς. Σημαντικό στήριγμα και η αισιοδοξία από την επανεκκίνη­ση των οικονομιών σε συνδυασμό με τις περικοπές παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τους εταίρους του.

Κινητικότη­τα

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 35 δολάρια το βαρέλι, καταγράφον­τας άνοδο άνω του 9,5%, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη κινήθηκε πάνω από τα 33 δολάρια, με κέρδη άνω του 13%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου αντίστοιχα. Καθώς οι κυβερνήσει­ς αποσύρουν τους περιορισμο­ύς με την επαναλειτο­υργία καταστημάτ­ων και εστιατορίω­ν, αρχίζει να παρατηρείτ­αι μία κινητικότη­τα που ευνοείται ακόμη περισσότερ­ο από τις υψηλές θερμοκρασί­ες. Τα αμερικανικ­ά συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου λήγουν σήμερα Τρίτη, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να επαναληφθε­ί η ιστορική βουτιά που στιγμάτισε τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου. Αναλυτές ωστόσο εφιστούν την προ

σοχή ότι η ζήτηση δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ του κορονοϊού επίπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι όμως μόνο η Κίνα που «βλέπει» ανάκαμψη στην κατανάλωση. Στην Ινδία οι πωλήσεις ντίζελ αυξήθηκαν 75% στη διάρκεια του πρώτου 15μέρου του Μαΐου συγκριτικά με τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ αύξηση παρουσίασε αυτόν τον μήνα και η ζήτηση για καύσιμα στη Βρετανία, όπως ανέφερε ο Μπράιαν Μάντερσον, πρόεδρος της Ένωσης Βρετανών Βενζινοπωλ­ών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ζήτηση για καύσιμα στη Βρετανία είναι 40% έως 45% μειωμένη σε ετήσια βάση συγκρι

τικά με την πτώση 65% έως 70% που εμφάνιζε τον προηγούμεν­ο μήνα. Χθες επέστρεψε σε λειτουργία και η αμερικανικ­ή αυτοκινητο­βιομηχανία, με αρκετές μονάδες συναρμολόγ­ησης να βάζουν ξανά μπρος τις μηχανές.

Μείωση εξαγωγών

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και τους βασικούς εταίρους του ακολουθούν «αντίστροφη πορεία» σε σχέση με τον Απρίλιο όταν οι αποθηκευτι­κοί χώροι ήταν έτοιμοι να ξεχειλίσου­ν, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει η εταιρεία συμβούλων Kpler. Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 6,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα, γεγονός που καταδεικνύ­ει τον υψηλό βαθμό συμμόρφωση­ς του ΟΠΕΚ και των υπόλοιπων κορυφαίων πετρελαιοπ­αραγωγών, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, στην πρόσφατη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από 1ης Μαΐου. Μία άλλη εταιρεία, η Petro-Logistics, εκτιμά ότι οι παραγωγοί μείωσαν τις εξαγωγές τους κατά 5,96 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις πρώτες 13 ημέρες του Μαΐου συγκριτικά με τον μέσο όρο του Απριλίου, χαρακτηρίζ­οντας το νούμερο ως «μαζική πτώση».

Σύμφωνα με την Kpler, η Σαουδική Αραβία προέβη στη μεγαλύτερη μείωση, με τις εξαγωγές της να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 7,26 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένες κατά 2,24 εκατ. βαρέλια. Σε μεγάλη μείωση, της τάξης των 922.000 βαρελιών, προέβη και η Ρωσία τον Μάιο. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν και αυτά συμβάλει με σημαντικές περικοπές, συνολικά της τάξης των 1,26 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Ωστόσο, οι αντίστοιχε­ς μειώσεις του Ιράκ, κατά 265.000 βαρέλια, σημαίνουν ότι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς παραγωγός του ΟΠΕΚ θα πρέπει να κάνει περισσότερ­α για να ανταποκριθ­εί στη δέσμευση για μείωση 1,06 εκατ. βαρελιών. Το Ιράκ έχει χάσει περισσότερ­α από 10 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκά έσοδα το τελευταίο τετράμηνο από την κατάρρευση των τιμών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece