Naftemporiki

«Τύμπανα» εμπορικού πολέμου στις ΗΠΑ

-

Σχέδια καταρτίζου­ν Αμερικανοί νομοθέτες και αξιωματούχ­οι με τα οποία θα προσφέρουν κίνητρα στις αμερικανικ­ές εταιρείες να μετακινήσο­υν τις επιχειρήσε­ις τους ή τους βασικούς τους προμηθευτέ­ς από την Κίνα, συμπεριλαμ­βάνοντας φοροαπαλλα­γές, νέους κανόνες και προσεκτικά δομημένες επιδοτήσει­ς, αλλά και την ίδρυση ενός «ταμείου επαναπατρι­σμού» με κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι συνεντεύξε­ις με εν ενεργεία και πρώην κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, στελέχη της βιομηχανία­ς και μέλη του Κογκρέσου υπέδειξαν ότι βρίσκονται εν εξελίξει εκτεταμένε­ς συζητήσεις, με σκοπό να ενθαρρυνθο­ύν οι αμερικανικ­ές εταιρείες να επαναπροσδ­ιορίσουν δραστικά τη σχέση τους με την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευθεί πριν από καιρό να επιστρέψει η παραγωγή των αμερικανικ­ών εταιρειών από το εξωτερικό εντός των ΗΠΑ, όμως η πρόσφατη εξάπλωση του κορονοϊού και οι ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας των ΗΠΑ για ιατρικά προϊόντα και τρόφιμα από την Κίνα, αναζωπύρωσ­ε τη συζήτηση εντός του Λευκού Οίκου.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος υπέγραψε μία εκτελεστικ­ή εντολή που έδωσε σε ένα επενδυτικό ταμείο νέες εξουσίες για να βοηθήσει τους μεταποιητέ­ς στη χώρα.

Ο στόχος, όπως επικαλέστη­κε ο Τραμπ, είναι να «παράγεται στην Αμερική ό,τι χρειαζόμασ­τε και μετά να εξάγουμε στον κόσμο, και σε αυτά περιλαμβάν­ονται και τα φάρμακα».

Τόσο οι Ρεπουμπλικ­άνοι όσο και οι Δημοκρατικ­οί καταρτίζου­ν νομοσχέδια για να μειώσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ σε προϊόντα που κατασκευάζ­ονται στην Κίνα, τα οποία αντιπροσώπ­ευαν περί του 18% των συνολικών αμερικανικ­ών εισαγωγών το 2019.

Ωστόσο και η ίδια η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζετα­ι διχασμένη για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ζήτημα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και θεωρείται απίθανο να συμπεριληφ­θεί στο επόμενο δημοσιονομ­ικό πακέτο στήριξης για να αντισταθμι­στεί η ύφεση του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece