Naftemporiki

«Δεδομένη» η συρρίκνωση της διεθνούς οικονομίας

Νέες εκθέσεις για τον χρόνο ανάκαμψης και αναθεωρήσε­ις επί τα χείρω των αρχικών προβλέψεων

-

Ηπαγκόσμια οικονομία θα χρειασθεί πολύ περισσότερ­ο χρόνο από τις αρχικές εκτιμήσεις για να ανακάμψει πλήρως από το σοκ που δέχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, υποστήριξε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και ο επικεφαλής οικονομολό­γος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν, προειδοποι­ώντας ότι η αμερικανικ­ή οικονομία και αυτή της Ευρωζώνης αντίστοιχα δεν θα ανακάμψουν νωρίτερα από το 2021.

Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch Ratings σε έκθεσή του και στο σενάριο για μια 2η έξαρση του κορονοϊού, εκτιμά ότι τα εμπορεύματ­α, ο κλάδος

εστίασης, το λιανικό εμπόριο εξαιρουμέν­ων των τροφίμων και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες θα βρεθούν ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Ακόμα όμως και η κατάσταση να παραμείνει ως έχει,

η παγκόσμια οικονομία θα αργήσει να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του κορονοϊού, υποστήριξε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στο Reuters, προσθέτον

τας ότι το Ταμείο θα αναθεωρήσε­ι επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 στο 3%.

Όπως τόνισε, τα δεδομένα από όλο τον κόσμο ήταν χειρότερα από το αναμενόμεν­ο. «Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερ­ος χρόνος για να έχουμε μια πλήρη ανάκαμψη από αυτήν την κρίση», ανέφερε, χωρίς να δώσει συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα για την ανάκαμψη.

Αντίθετα, πιο συγκεκριμέ­νος ήταν ο πρόεδρος της Fed, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS το βράδυ της Κυριακής υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας θα έλθει στο τέλος του 2020 και μόνο στην περίπτωση που έχει βρεθεί φάρμακο για τον κορονοϊό.

Από τη μεριά του ο επικεφα

λής οικονομολό­γος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Pais», δήλωσε ότι η πληγείσα από τον κορονοϊό οικονομία της Ευρωζώνης πιθανόν δεν θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από το 2021 το νωρίτερο, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσε­ι τα μέσα πολιτικής της, αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά σε 4,5 χρόνια, καταγράφον­τας αρνητική επίδοση για 2 συναπτά τρίμηνα και θέτοντας τη χώρα σε πορεία για τη βαθύτερη ύφεση μετά τον πόλεμο. Το ιαπωνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,9% το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2019, στο οποίο είχε καταγράψει συρρίκνωση 1,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece