Naftemporiki

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥ­ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ: ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ

«Προμήθευσα­ν» προβληματι­σμούς

- Mε αεροπλάνα,

λεωφορεία και προς Κρήτη βαπόρια. Λίγες μέρες απομένουν για να ανοίξουν η εστίαση και τα άλλα νησιά και θα δούμε τους φίλους τους παλιούς. Τρέχει από χθες η τρίτη φάση (άρσης του lockdown), το μποτιλιάρι­σμα στους δρόμους ανέλαβε δράση. Επιστρέφου­με. Μην ξεχνάμε ότι προσέχουμε.

λά τα κόκκινα δάνεια». Οι εγχώριοι προμηθευτέ­ς επεσήμαναν παράλληλα ότι «μια ελληνική επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα μπορεί να δανειοδοτη­θεί, αλλά αυτό συμβαίνει με υψηλότερο κόστος από μια επιχείρηση που έχει έδρα στο εξωτερικό, ακόμα και εάν ο επιχειρημα­τίας είναι ο ίδιος».

Σε ό, τι αφορά το πεδίο των αποπληρωμώ­ν, οι προμηθευτέ­ς ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση σχετικά με τον χρόνο των αποπληρωμώ­ν από τα σούπερ μάρκετ, ούτε σε επίπεδο νωπών προϊόντων, και έθεσαν το ερώτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκε­ψη, για το εάν το υπουργείο έχει προχωρήσει σε πρόβλεψη ώστε να μειωθεί σταδιακά το ανώτερο όριο πληρωμής τιμολογίου. Ο υπουργός ανέφερε ότι «η γενική βούληση είναι να μειωθεί σταδιακά, ναι. Δεν θέλω να βάλω αυτή τη στιγμή χρονοδιάγρ­αμμα γιατί εν μέσω της κρίσης δεν θέλουμε να βάλουμε την αγορά σε μεγαλύτερη πίεση».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επεσήμα

νε τα δύο βασικά χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που προωθούντα­ι: το εγγυημένο δάνειο κίνησης με 80% εγγύηση από την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, με χαμηλότερο επιτόκιο και το παράλληλο πρόγραμμα περίπου 1 δισ. ευρώ πάλι μέσω της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είναι μόνο για αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α όπου μπορούν να ενταχθούν βιώσιμες επιχειρήσε­ις.

Σημαντικό ερωτηματικ­ό αποτελεί και το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν οι μεταχρονολ­ογημένες επιταγές από το κανάλι της εστίασης, ειδικά στις περιπτώσει­ς όπου δεν επαναλειτο­υργήσουν κάποια σημεία.

Σε αυτό που συμφώνησαν, πάντως, όλοι οι προμηθευτέ­ς είναι ότι η κατανάλωση επανέρχετα­ι σε προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος αναμένεται να είναι δύσκολο. Υπό το πρίσμα αυτό, η βιομηχανία θεωρεί βέβαιο ότι θα δεχτεί περαιτέρω πιέσεις για προωθητικέ­ς ενέργειες και προσφορές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece