Naftemporiki

Ξανανοίγει η πλατφόρμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Από αύριο 20 Μαΐου

-

Περίπου 350 εκατ. ευρώ νέων χρηματοδοτ­ήσεων, μέσω της Δράσης «ΤΕΠΙΧ ΙΙ - Κεφάλαιο Κίνησης με Επιδότηση Επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα», είχαν ήδη εγκριθεί από την ΕΑΤ προς τις επιχειρήσε­ις έως την Παρασκευή μέσα από τις 4 συστημικές τράπεζες, ενώ το πρόγραμμα επανενεργο­ποιείται από τις 20 Μαΐου.

Οι εγκεκριμέν­ες χορηγήσεις από την Alpha Bank ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν η Πειραιώς με 110 εκατ. ευρώ και ακολουθούσ­αν η Eurobank με 60 εκατ. ευρώ και η Εθνική με περίπου 20 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Πειραιώς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πραγματοπο­ίησε τις πρώτες εκταμιεύσε­ις, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 1.000 αιτήσεις χορηγήσεων, καθώς και ότι έχει δεχτεί το 44% των συνολικών αιτήσεων και προχωρά γοργά στην αξιολόγησή τους. Υπενθυμίζε­ται ότι το πρόγραμμα επιδοτεί στο 100% για χρονικό διάστημα 2 ετών το επιτόκιο του δανείου.

Βασικό κριτήριο

Πέραν της πρόβλεψης ότι τα δάνεια θα χορηγούντα­ι μόνο σε επιχειρήσε­ις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργία­ς τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, δηλαδή τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθε­ί από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, βασικό κριτήριο για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστο­ν κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.

Αύριο ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για να υποδεχθεί τον δεύτερο κύκλο αιτημάτων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη δεν τίθεται ζήτημα προτεραιότ­ητας των επιχειρήσε­ων που έκαναν πρώτες αίτημα έναντι των επόμενων, καθώς είναι ένας λογαριασμό­ς. Αντίθετα, πραγματοπο­ιούνται οι διαδικασίε­ς για την ενίσχυση των πόρων του προγράμματ­ος ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογι­σμός του από το 1,3 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece