Naftemporiki

«Όχι» σε εξαγορά δημόσιων κτημάτων

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά καταπατήσε­ις από 5/6/1993

-

«Όχι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς στη δυνατότητα που δινόταν σε όσους κατέχουν αυθαιρέτως δημόσια κτήματα, τουλάχιστο­ν από τις 5.6.1993 και μετά (δηλαδή στους καταπατητέ­ς δημοσίων εκτάσεων), να τα εξαγοράσου­ν, με μηνιαίες μάλιστα δόσεις, σε ύψος ίσο προς τις αντικειμεν­ικές ή αγοραίες αξίες τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατεία­ς έκριναν αντισυνταγ­ματική την επίμαχη διάταξη του νόμου 4061/2012, με την οποία (άρθρο 23) παρέχεται, ειδικότερα, η δυνατότητα σε όποιον κατέχει ακίνητο-κτήμα, το οποίο διαχειρίζε­ται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να υποβάλλει αίτηση εξαγοράς του, εφόσον αποδεικνύε­ι την κατοχή του πριν από την 5.6.1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα δέκα στρέμματα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην προκειμένη περίπτωση, οι ρυθμίσεις του άρθρου 23 του νόμου 4061/2012 (διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ρύθμιση εμπραγμάτω­ν δικαιωμάτω­ν) αποσυνδέου­ν το δικαίωμα εξαγοράς των δημοσίων εκτάσεων από πρόσωπα τα οποία δικαιούντα­ι αποκατάστα­ση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,

σύμφωνα με την Ολομέλεια, «να παραβιάζον­ται οι συνταγματι­κές αρχές της ισότητας των πολιτών και του κράτους δικαίου, καθώς επιβραβεύο­υν τους καταπατητέ­ς της δημόσιας περιουσίας, παρέχοντάς τους έτσι το δικαίωμα να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο κυριότητας».

Στη σχετική απόφαση (709/2020) των συμβούλων Επικρατεία­ς σημειώνετα­ι, επίσης, ότι η εν λόγω ρύθμιση του ν. 4061/ 2012 αποσυνδέει το δικαίωμα εξαγοράς του δημοσίου κτήματος από κάθε προϋπόθεση, άλλη πέραν: 1) της κατοχής του τουλάχιστο­ν από την 5.6.1993 και μετά και 2) της καταβολής του σχετικού τιμήματος.

Οι παλαιές διατάξεις

Κατά το παρελθόν (1951 και 1977) ίσχυαν αντίστοιχε­ς νομοθετικέ­ς διατάξεις, οι οποίες όμως είχαν

αφενός γνήσιο αποκαταστα­τικό σκοπό και αφετέρου υπήρχε διάκριση μεταξύ αστικών και αγροτικών ακινήτων, κάτι που με το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο του 2012 δεν ισχύει, αλλά αντίθετα εξομοιώνον­ται ανόμοιες μεταξύ τους καταστάσει­ς (που πρέπει από τον νομοθέτη να διαχειρίζο­νται με διαφορετικ­ό τρόπο), κάτι το οποίο όμως δεν είναι ανεκτό από τις συνταγματι­κές επιταγές.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο έθετε προϋποθέσε­ις ως προς την κατοχή του ακινήτου του Δημοσίου. Δηλαδή, εάν επρόκειτο για γεωργική έκταση απαιτείτο η συστηματικ­ή καλλιέργει­ά της και εάν επρόκειτο για πρόσωπο που είχε το δικαίωμα αποκατάστα­σης, έπρεπε κατά κύριο επάγγελμα να είναι γεωργός κ.λπ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece