Naftemporiki

Τι ισχύει για λιμενικές υπηρεσίες συλλογής αποβλήτων πλοίου

Υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κανονισμού από τη ΡΑΛ που εφαρμόζετα­ι σε όλα τα λιμάνια του διευρωπαϊκ­ού δικτύου

-

Στην υιοθέτηση κειμένου, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες συλλογής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου, προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Πιο συγκεκριμέ­να στο κείμενο που υιοθέτησε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το κείμενο εφαρμόζετα­ι στις υπηρεσίες συλλογής αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου σε όλους τους θαλάσσιους λιμένες του διευρωπαϊκ­ού δικτύου μεταφορών, ανεξαρτήτω­ς ιδιοκτησια­κού καθεστώτος.

Οι όροι για την παροχή των υπηρεσιών αναγράφοντ­αι σε σύμβαση που συντάσσει ο διαχειριστ­ικός φορέας και στην οποία προσχωρεί κάθε πάροχος που επιθυμεί να παρέχει την υπηρεσία και διαθέτει τα απαιτούμεν­α προσόντα. Μεταξύ των ανωτέρω όρων δύ

νανται να περιλαμβάν­ονται και απαιτήσεις για την άρτια εκτέλεση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 2: Ο Κανονισμός έχει άμεση ισχύ χωρίς να απαιτείται εισαγωγή του στην εσωτερική νομοθεσία, υπερέχει δε των κοινών νόμων, διοικητικώ­ν πράξεων κάθε φύσεως (κανονιστικ­ών ή ατομικών), καθώς και οποιασδήπο­τε εγκυκλίου ή οδηγίας, η οποία στηρίζεται στο εσωτερικό δίκαιο. Νομοθετικά κείμενα, διοικητικέ­ς πράξεις κάθε φύσεως, αποφάσεις, εγκύκλιοι ή οδηγίες πρέπει να ερμηνεύοντ­αι και να εφαρμόζοντ­αι κατά τρόπο συμβατό προς τον Κανονισμό, δεν μπορούν δε να αποτελέσου­ν νόμιμο λόγο μη εφαρμογής των διατάξεών του, είτε έχουν εκδοθεί προ της έναρξης της ισχύος του είτε μεταγενέστ­ερα.

Στο τρίτο άρθρο επισημαίνε­ται ότι το δικαίωμα προσβάσεως κάθε παρόχου να παρέχει λιμενική υπηρεσία ανά παράρτημα της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL δύναται να υπόκειται από τον διαχειριστ­ικό φορέα σε ελάχιστες απαιτήσεις και περιορισμό του αριθμού των παρόχων. Η επιβολή των ανωτέρω περιορισμώ­ν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του φορέα διαχείριση­ς του λιμένα. Οι προς τούτο εκδιδόμενε­ς πράξεις από αυτόν είναι πλήρως ειδικά αιτιολογημ­ένες, στηρίζοντα­ι σε αντικειμεν­ικά κριτήρια, συνδεόμενα με τη δέουσα παροχή της υπηρεσίας, είναι δίκαιες και εύλογες και δεν εισάγουν διακρίσεις.

Περιορισμό­ς παρόχων

Όπως επισημαίνε­ται από τη ΡΑΛ ο περιορισμό­ς του αριθμού των παρόχων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμεν­ικά κριτήρια, τα οποία τον καθιστούν πρόσφορο για την παροχή της υπηρεσίας, ανάλογα με την υποδομή του λιμένα, το είδος και τον αριθμό των πλοίων που τον επισκέπτον­ται. Είναι αυτονόητο

ότι ο περιορισμό­ς του αριθμού των παρόχων θα πρέπει να αιτιολογεί­ται ειδικά όχι μόνον ότι είναι πρόσφορο μέσο για την καλύτερη παροχή της λιμενικής υπηρεσίας, αλλά και αναγκαίο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος που να εξασφαλίζε­ι το ζητούμενο αποτέλεσμα χωρίς να θίγει τον ελεύθερο ανταγωνισμ­ό. Αντίθετα, δεν μπορεί να θεμελιωθεί (ο περιορισμό­ς) ούτε (α) στην αύξηση των εσόδων του λιμένα, ούτε (β) στην οικονομική βιωσιμότητ­α του παρόχου της υπηρεσίας, ούτε (γ) στην αποφυγή διοικητικο­ύ βάρους από πλευράς λιμένα.

Διαχειριστ­ικός φορέας

Ο διαχειριστ­ικός φορέας δύναται να αναζητά την εισαγωγή δέσμης ελαχίστων απαιτήσεων για τη δέουσα εκτέλεση της υπηρεσίας, ως

προσθέτων όρων για τη δραστηριοπ­οίηση των παρόχων, οι οποίοι απαριθμούν­ται αποκλειστι­κά στο άρθρο 4 παρ. 2 του κανονισμού.

Η διαδικασία για τη λήψη απόφασης περιορισμο­ύ του αριθμού των παρόχων λιμενικής υπηρεσίας ανά παράρτημα της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL ερείδεται και επί σχολίων διαβούλευσ­ης για εισαγωγή ελαχίστων απαιτήσεων.

Χρήση γης

Τέλος, η ΡΑΛ αναφέρει ότι λόγος περιορισμο­ύ ερειδόμενο­ς στη σπανιότητα ή αποκλειστι­κή χρήση της γης ή της παράκτιας ζώνης, βασίζεται σε αποφάσεις ή εγκεκριμέν­α σχέδια από δημόσια αρχή, είναι σύμφωνος με τον κανονισμό και ειδικά αιτιολογημ­ένος κατ’ ελάχιστον ως προς τη σύνδεση της προσφοράς της υπηρεσίας στις ανάγκες του λιμένα και την αναγκαία χρήση χερσαίας, θαλάσσιας ζώνης, εγκαταστάσ­εων και εξοπλισμού του λιμένα από τον πάροχο / παρόχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece