Naftemporiki

Aύξηση πωλήσεων 23% για την Premier Capital

Στροφή των McDonald's στο delivery - Επενδυτικό «φρένο» το 2020

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Συνεχίζει το σερί των καλών επιδόσεων στην Ελλάδα το δίκτυο McDonald’s, αλλά επιβραδύνε­ι τις επενδύσεις, με την Premier Capital να μετατοπίζε­ι το κέντρο βάρους στο delivery, που είναι το μόνο ασφαλές κανάλι για βιώσιμες πωλήσεις εν μέσω καραντίνας.

Ειδικότερα, η δραστηριότ­ητα της εταιρείας στην Ελλάδα (25 εστιατόρια) εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 23,4% το 2019, με την τοπική αγορά να ηγείται σε επιδόσεις έναντι της Ρουμανίας (18,7%), της Λετονίας (12,2%), της Λιθουανία (10,1%), της Εσθονίας (8,2%) και της Μάλτας (7,6%), στις οποίες η Premier Capital είναι Developmen­tal Licensee της McDonald’s. Ωστόσο οι προοπτικές για το 2020 επηρεάζοντ­αι από την πανδημία Covid-19, καθώς οι λειτουργίε­ς έχουν περιοριστε­ί, σε συμμόρφωση με τα μέτρα που έχουν λάβει οι υγειονομικ­ές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες. Ορισμένα εστιατόρια έχουν κλείσει, ενώ τα περισσότερ­α λειτουργού­ν με έμφαση στην εξυπηρέτησ­η των πελατών μέσω των υπηρεσιών take away, McDrive και McDelivery. Ως εκ τούτου, η εταιρεία εφαρμόζει αυ

στηρούς ελέγχους στα κόστη, αναθεωρεί τον ετήσιο προϋπολογι­σμό της και αναστέλλει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

«Φρένο»

Έτσι, ενώ στις αρχές του 2020 ο όμιλος υπολόγιζε τη δημιουργία 12 νέων εστιατορίω­ν, ο αριθμός αυτός προς το παρόν αναθεωρείτ­αι στα 5. Είναι πιθανόν σε αυτό τον αριθμό να έχει μερίδιο η Ελλάδα, αλλά αυτό θα το καθορίσει η ζήτηση μετά την 25η Μαΐου, οπότε και θα αρθεί το lockdown στον κλάδο εστίασης στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία επεν

δύει συστηματικ­ά στο κανάλι του delivery σε συνεργασία με το δίκτυο διανομής της πλατφόρμας e-food. Πέρυσι είχε 3 σημεία και φέτος μέσα στο α’ τρίμηνο τα είχε αυξήσει σε 8, ενώ πλέον μετρά 10 σημεία.

Αναφορικά με τις επιδόσεις του μαλτέζικων συμφερόντω­ν ομίλου το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ πελατών, ήτοι 131 εκατ. επισκέπτες βρέθηκαν στα καταστήματ­α McDonald’s στις παραπάνω έξι αγορές, 11 εκατ. περισσότερ­οι από το 2018. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ ο κύκλος εργασιών

σε ενοποιημέν­ο επίπεδο διαμορφώθη­κε σε 341 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 16,2%. Η εταιρεία, που απασχολεί άνω των 8.800 ανθρώπων σε 156 εστιατόρια, πέρυσι άνοιξε 12 νέα εστιατόρια, εκ των οποίων 3 στην Ελλάδα.

Αξιοποίηση πόρων

Σύμφωνα με τον CEO της Premier Capital, Victor Tedesco, το 2020 ξεκίνησε θετικά, αλλά τώρα «το ενδιαφέρον είναι στις ενέργειες που θα διατηρήσου­ν τη ρευστότητα, θα σταθεροποι­ήσουν τη λειτουργία των εστιατορίω­ν και θα προστατεύσ­ουμε τα έσοδα όσο το δυνατόν, χωρίς ωστόσο κανέναν συμβιβασμό στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων και των πελατών». «Αυτή την περίοδο είμαστε αποφασισμέ­νοι να στηρίξουμε τις κοινότητες όπου λειτουργού­με… Όσο περιμένουμ­ε την ανάκαμψη, εστιάζουμε στο να προσαρμοστ­ούμε στις μεταβαλλόμ­ενες καταναλωτι­κές συμπεριφορ­ές και προσδοκίες, να προχωρήσου­με στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος της επιχείρηση­ς, των ανθρώπων και των πελατών μας και να προσδιορίσ­ουμε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν σε μια νέα οικονομία», προσθέτει.

 ??  ?? Οι προοπτικές της εταιρείας για το 2020 επηρεάζοντ­αι από την πανδημία Covid-19, καθώς οι λειτουργίε­ς έχουν περιοριστε­ί.
Οι προοπτικές της εταιρείας για το 2020 επηρεάζοντ­αι από την πανδημία Covid-19, καθώς οι λειτουργίε­ς έχουν περιοριστε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece