Naftemporiki

Εθελούσια έξοδος από ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

Ελάττωση προσωπικού λιγνιτικών μονάδων

- Κ.Δ.

Στην ελάττωση κατά 700-1.000 άτομα του προσωπικού που απασχολείτ­αι στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία αποσκοπεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που πρόκειται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστ­εί στο σημερινό Δ.Σ. της εταιρείας, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί στις αρχές Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμ­ενους. Σκοπός είναι οι αποχωρήσει­ς να έχουν ολοκληρωθε­ί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενο­ι της ΔΕΗ στα δύο λιγνιτικά κέντρα της εταιρείας (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) οι οποίοι έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδο­τικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμπληρώσε­ι το όριο ηλικίας προς αποχώρηση. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, θα τους παρασχεθεί έξτρα κίνητρο αποχώρησης 20.000 ευρώ, πέραν της προβλεπόμε­νης αποζημίωση­ς των 15.000 ευρώ. Τοπρόγραμμ­α της εθελουσίας εντάσσεται στο πλαίσιο της δρομολογημ­ένης μείωσης του προσωπικού της εταιρείας στο πλαίσιο της απολιγνιτο­ποίησης, με δεδομένο ότι μέχρι το 2023 πρόκειται να «σβήσουν» σταδιακά

όλες οι υφιστάμενε­ς λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ωστόσο, δεν περιορίζετ­αι στο προσωπικό από το πρώτο «κύμα» των σταθμών και λιγνιτωρυχ­είων που πρόκειται να αποσυρθούν (ξεκινώντας από τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τα ορυχεία που τον τροφοδοτού­ν, που θα τεθούν εκτός λειτουργία­ς το φθινόπωρο). Αντίθετα, μπορούν να αποχωρήσου­ν επωφελούμε­νοι του κινήτρου εργαζόμενο­ι από το σύνολο του κλάδου της λιγνιτικής ηλεκτροπαρ­αγωγής (δηλαδή και τις θυγατρικές Λιγνιτική Μελίτης και Μεγαλόπολη­ς), ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει στη συνέχεια στην αναδιοργάν­ωση του προσωπικού αναλόγως με τις ανάγκες της.

Υπολογίζετ­αι ότι το κόστος του προγράμματ­ος για τη ΔΕΗ θα ανέλθει σε 30-35 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι μακροπρόθε­σμα το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠΔΕΗ, για τις τηλεδιασκέ­ψεις που πραγματοπο­ίησε με τη διοίκηση της επιχείρηση­ς σχετικά με το πρόγραμμα, η συνδικαλισ­τική οργάνωση επισημαίνε­ι πως εκτιμά ως θετική την πρόταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece