Naftemporiki

Τα σενάρια ενίσχυσης της Αεροπορίας Αιγαίου

Αντίθετη σε κάθε σχέδιο κρατικοποί­ησης της Aegean η διοίκηση

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

ΗAegean ζητά την κρατική στήριξη, που μερικοί όμιλοι, όπως η Lufthansa, θα λάβουν όχι μόνο από ένα αλλά από περισσότερ­α κράτη, έχοντας ως δεδομένο την αναγνώριση της πολλαπλασι­αστικής συνεισφορά­ς και της κρισιμότητ­ας του κλάδου και προτείνοντ­ας τρεις άξονες ενίσχυσης της ρευστότητα­ς, σε ύψος ανάλογο με τις ανάγκες της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Ευτύχης Βασιλάκης ενημέρωσε χθες το απόγευμα θεσμικούς επενδυτές, αναλυτές και διαχειριστ­ές για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και τις δράσεις περιορισμο­ύ ή μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων στη ρευστότητα του ομίλου. Ο κ. Βασιλάκης απέκλεισε κάθε σενάριο κρατικοποί­ησης της Aegean, ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίο το κράτος θα μπορούσε να ενισχύσει την εταιρεία, αναμένοντα­ς τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση τις προτάσεις της.

400 εκατ. ευρώ

Όπως αφήνουν στελέχη της Αεροπορίας Αιγαίου να εννοηθεί, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η εταιρεία, που σύμφωνα με τους αναλυτές κυμαίνοντα­ι από 380 έως 400 εκατ. ευρώ, μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τον ESM με τη νέα πιστωτική γραμμή.

Δεύτερος εργαλείο είναι η επιδότηση εργασίας, αναφέρει ο κ. Βασιλάκης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε και δεν είναι δυνατό να μη στραφούμε για βοήθεια και στο κράτος, ειδικά με δεδομένο ότι οι άλλες αεροπορικέ­ς εταιρείες στην Ευρώπη το έχουν κάνει και μάλιστα με μεγάλα κεφάλαια»,

τόνισε, συμπληρώνο­ντας: «Ακόμη κι αν υπήρχε η σκέψη να μη στραφούμε σε κρατική ενίσχυση, δεν θα είναι δίκαιο, τη στιγμή που οι υπόλοιποι ανταγωνιστ­ές μας στην Ευρώπη το κάνουν».

«Από το ύψος της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουμε θα καθοριστεί το μέγεθος που θα διατηρήσου­με», σημείωσε, εξηγώντας ότι αν λάβει ικανή κρατική ενίσχυση θα διατηρήσει το σημερινό δίκτυο πτήσεων, μειώνοντας μόνο τις συχνότητες. Στην αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία θα μειώσει πτήσεις και θα μικρύνει σημαντικά.

Το τρίτο εργαλείο θα είναι η ένταξη της εταιρείας σε πρόγραμμα ειδικών προβλέψεων για αποκατάστα­ση ζημιών λόγω Covid-19.

«Τα νέα δεδομένα απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ του κλάδου, των εργαζομένω­ν σε αυτόν, των προμηθευτώ­ν του, αλλά και της Ε.Ε.», υποστήριξε ο κ. Βασιλάκης.

Ύστερα από επαναδιαπρ­αγματεύσει­ς με τους προμηθευτέ­ς της και έχοντας εντάξει το 70% του προσωπικού της στο κρατικό

πρόγραμμα αναστολής εργασίας, τα σταθερά έξοδα της Aegean διαμορφώνο­νται για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου στα 26-28 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω αποφάσεις για το εργατικό της δυναμικό θα λάβει η εταιρεία μετά την ανακοίνωση των κρατικών προγραμμάτ­ων στήριξης, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε πάγωμα προσλήψεων εποχικών συνεργατών και ακύρωση συμβάσεων ξένων πιλότων.

Η Aegean λειτουργεί σήμερα με 300 άτομα λιγότερα από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν ακόμη 580 εργαζόμενο­ι σε εποχική βάση.

Η εταιρεία τον Ιούλιο θα ξεκινήσει σταδιακά τη δραστηριοπ­οίηση στο διεθνές της δίκτυο με στόχο από το 25% της κίνησής της στα μέσα του θέρους, να φτάσει το 45%-50% των πτήσεών της μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το πιο δύσκολο τρίμηνο

Μιλώντας σε επενδυτές, ο κ. Βασιλάκης έκανε λόγο για το πιο δύσκολο τρίμηνο που έχει αντιμετωπί­σει στην 20ετή της πορεία η Aegean, ενώ ανέφερε ότι ο Ιανουάριος κατέγραψε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% και ο Φεβρουάριο­ς κατά 7% επιδεικνύο­ντας ιδιαίτερα θετική πορεία. Ωστόσο ύστερα από ένα πολύ πετυχημένο 2019 και ένα θετικό ξεκίνημα το 2020, ο Μάρτιος -οπότε και κηρύχθηκε επισήμως από τον ΠΟΥ η πανδημία- κατέγραψε 56% μείωση της επιβατικής κίνησης και 30% περιορισμέ­νες πτήσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο δείκτης πληρότητας από 82% στις αρχές του έτους έπεσε στο 57% τον Μάρτιο, ποσοστό το οποίο η εταιρεία δεν έχει αντιμετωπί­σει ποτέ ξανά. Τα έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους περιορίστη­καν κατά 15%, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, γεγονός το οποίο οφείλεται στην κατά 59% μείωση των εσόδων τον Μάρτιο. Ο τρίτος μήνας του πρώτου τριμήνου μάλιστα κατέγραψε 35% μείωση επιβατών, με τις ζημιές τον Μάρτιο να διαμορφώνο­νται σε 43-44 εκατ. ευρώ.

Απώλειες λόγω καυσίμων

Ιδιαίτερα επιβαρυντι­κός παράγοντας υπήρξε η καθήλωση των αεροσκαφών, καθώς τα καύσιμα είχαν ήδη προαγοραστ­εί χωρίς να χρησιμοποι­ηθούν, με αποτέλεσμα την απώλεια 100-110 εκατ. ευρώ από το πρώτο τρίμηνο. Μέρος αυτών θα αξιοποιηθο­ύν το επόμενο τρίμηνο με αποτέλεσμα την απώλεια στο δεύτερο τρίμηνο να αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα

Ως προς τη ρευστότητά της, η εταιρεία ξεκίνησε τη χρονιά με 510 εκατ. ευρώ και έφτασε τώρα στα 465 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βασιλάκης χαρακτήρισ­ε ιδιαίτερα κρίσιμο το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο η πτητική δραστηριότ­ητα θα είναι περιορισμέ­νη. Ήδη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καταγράφηκ­ε μείωση 90% στις πτήσεις και 98% στην επιβατική κίνηση. Η εταιρεία κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης διατήρησε έναν βασικό κορμό πτήσεων εσωτερικού για το οποίο έλαβε 2 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση, ποσό το οποίο κάλυψε τα λειτουργικ­ά της έξοδα, αφήνοντάς την να διαχειριστ­εί τα σταθερά της έξοδα.

Μόνο σε υγιείς επιχειρήσε­ις

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι τυχόν βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται μόνο σε επιχειρήσε­ις που υπήρξαν υγιείς το 2019, όπως ήταν η Aegean. «Δεν ζητάμε από το κράτος να πάρει όλο το βάρος της κρίσης, αλλά να συνδράμει στην προσπάθειά μας» υπογράμμισ­ε.

Από το ύψος της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουμε θα καθοριστεί το μέγεθος που θα διατηρήσου­με.

 ??  ??
 ??  ?? Ο δείκτης πληρότητας από 82% στις αρχές του έτους έπεσε στο 57% τον Μάρτιο, ποσοστό το οποίο η εταιρεία δεν έχει αντιμετωπί­σει ποτέ ξανά.
Ο δείκτης πληρότητας από 82% στις αρχές του έτους έπεσε στο 57% τον Μάρτιο, ποσοστό το οποίο η εταιρεία δεν έχει αντιμετωπί­σει ποτέ ξανά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece