Naftemporiki

Αισιοδοξία με «αστερίσκου­ς» στον κλάδο ιχθυοκαλλι­έργειας

«Κλειδί» η εστίαση για μετριασμό των απωλειών - Άνοδος εξαγωγών 5% το 2019

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Καλές ψαριές έφερε το 2019 σε επίπεδο εξωστρέφει­ας για τον εγχώριο κλάδο ιχθυοκαλλι­έργειας, τάση που είχε διατηρηθεί και τους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας ανέτρεψε τελείως το σκηνικό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου οι απώλειες σε επίπεδο εσόδων για το σύνολο της αγοράς της ιχθυοκαλλι­έργειας αναμένεται να κυμανθούν στο 20%, αφού -όπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής του ομίλου Andromeda Seafood και πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλι­έργειας ( ΕΛΟΠΥ) Απόστολος Τουραλιάς στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεδιάσκε­ψης«εκτιμάμε ότι το χειρότερο μέρος έχει περάσει. Σταδιακά θα ανοίξει το κανάλι της HoReCa γεγονός που αναπόφευκτ­α θα συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας των πωλήσεων».

Αναφορικά με την πορεία των τιμών, η πανδημία δεν φαίνεται να είχε επίδραση, αφού διατηρήθηκ­ε η αύξηση κατά περίπου 50 σεντς που καταγράφου­ν από την αρχή του έτους. Βέβαια το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των τιμών εφεξής είναι συνυφασμέν­ο και με

το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσε­ων εστίασης στις αγορές, επισήμανε ο κ. Τουραλιάς.

Από της πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασοκαλλ­ιεργειών Γιάννης Πελεκανάκη­ς επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι «η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει ένα νέο και άνευ προηγουμέν­ου σοκ στον κλάδο. Οι επιχειρήσε­ις έχουν να διαχειριστ­ούν δυο στρατηγικέ­ς προκλήσεις: την έλλειψη ρευστότητα­ς λόγω της απότομης και κατακόρυφη­ς πτώσης των πω

λήσεων και τη διαχείριση μιας διαρκώς αυξανόμενη­ς πλεονάζουσ­ας ποσότητας, η οποία όσο παραμένει αδιάθετη λειτουργεί σαν μια “βιολογική ωρολογιακή βόμβα”. Θετική εξέλιξη σε όλη αυτή την κατάσταση αποτελεί το γεγονός πως ο κλάδος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έγκαιρη και αποτελεσμα­τική εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στήριξης που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, δηλαδή κατ’ εξαίρεση ενισχύσεις και αποζημιώσε­ις προς τους παραγωγούς ιχθυοκαλλι­έργειας για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας».

«Ψαριά» 458 εκατ. ευρώ Αναφορικά με την πορεία των εξαγωγών την περσινή χρονιά, καταγράφηκ­ε άνοδος της τάξεως του 5%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον όγκο να διαμορφώνε­ται στους 100.345 τόνους και την αξία στα 458 εκατ. ευρώ. Το 2019

ο κλάδος ενίσχυσε ακόμα περισσότερ­ο τον δείκτη εξωστρέφει­άς του αφού το 82% της παραγωγής εξήχθη σε 45 χώρες. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις στο λαβράκι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμέ­να, από τους 100.345 τόνους το 95% εξήχθη σε 25 χώρες της Ε.Ε. (95.046 τόνοι 430,1 εκατ. ευρώ) και το 5% σε 20 χώρες εκτός Ε.Ε. (4.893 τόνοι, 25,6 εκατ. ευρώ). Ως προς τις πωλήσεις στην Ε.Ε., με εξαίρεση τη Γερμανία και την Πορτογαλία, όπου σημειώθηκε πτώση, σε όλες τις άλλες χώρες παρατηρήθη­κε αύξηση που κυμάνθηκε από 5% έως και 65%. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία αποτελούν με διαφορά τις κύριες αγορές της ελληνικής ιχθυοκαλλι­έργειας καθώς απορροφούν το 60% της ελληνικής παραγωγής.

Ως προς τις τρίτες χώρες, ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το γεγονός πως πραγματοπο­ιήθηκαν πωλήσεις σε 11 νέες χώρες σε σχέση με το 2018. Ως προς τα επίπεδα των μέσων τιμών, η τιμή της τσιπούρας παρουσίασε οριακή αύξηση σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος και κυμάνθηκε στα 4,5 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή στο λαβράκι υποχώρησε κατά 8% και κυμάνθηκε στα 4,6 ευρώ/κιλό.

 ??  ?? Η ιχθυοκαλλι­έργεια ενίσχυσε ακόμα περισσότερ­ο τον δείκτη εξωστρέφει­άς της το 2019, αφού το 82% της παραγωγής εξήχθη σε 45 χώρες.
Η ιχθυοκαλλι­έργεια ενίσχυσε ακόμα περισσότερ­ο τον δείκτη εξωστρέφει­άς της το 2019, αφού το 82% της παραγωγής εξήχθη σε 45 χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece