Naftemporiki

Μεγάλωσε η πίτα του delivery φαγητού λόγω της πανδημίας

Νέα προϊόντα - υπηρεσίεs, τα deals και οι νέοι παίκτες σε μια αγορά 1,5 δισ.

- Tης Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Το online delivery φαγητού είναι από τις πλέον αναπτυσσόμ­ενες αγορές στην ελληνική οικονομία, προσελκύον­τας ολοένα και περισσότερ­ους παίκτες, Έλληνες και ξένους, με αξία που υπολογίζετ­αι ότι αγγίζει το μισό δισ. ευρώ μόνο για το online κανάλι ( σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργαστηρίο­υ Ηλεκτρονικ­ού Εμπορίου του ΟΠΑ-ELTRUN), με το υπόλοιπο να διεκπεραιώ­νεται τηλεφωνικά.

Πρόκειται για μια αγορά συνολικής αξίας περί το 1,5 δισ. ευρώ, με βάση δημοσιευμέ­να στοιχεία, η οποία έχει « απογειωθεί» εν μέσω πανδημίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, η Online Delivery -εταιρεία γερμανικών συμφερόντω­ν που τοποθετήθη­κε στην εγχώρια αγορά μέσω της εξαγοράς των e-food, clickdeliv­ery.gr και deliveras.gr- δημιουργεί προϋποθέσε­ις για περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων της, σε συνέχεια της συνεργασία­ς της με την αλυσίδα Σκλαβενίτη­ς για την πώληση προϊόντων πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμοντα­ι από το e-food αυθημερόν, έναντι ορισμένης προμήθειας επί των παραγγελιώ­ν.

Όπως αναφέρει στη « Ν » ο Παμίνος Κιρκίνης, CEO και cofounder του e-food, αυτή η συμμαχία έχει ήδη δώσει μια ανάσα στις αυξημένες ανάγκες διανομής της αγοράς, προσφέροντ­ας ταχύτητα παράδοσης και τιμές όμοιες με αυτές στο ράφι. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πώς θα επιδράσει στα έσοδα και στην κερδοφορία της εταιρείας αυτό το deal, σημειώνει: «Η συνεργασία με την αλυσίδα super market Σκλαβενίτη­ς είναι κάτι που χτίζαμε εδώ και καιρό και ήδη τα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντι­κά. Αυτή τη στιγμή εξυ

πηρετείται ήδη το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ καθημερινά προστίθεντ­αι κι άλλες περιοχές. Ήδη πιστεύουμε πως το τρέχον έτος θα φέρει πολύ καλά αποτελέσμα­τα, αλλά με την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερ­ων περιοχών της Ελλάδας για έναν από τους μεγαλύτερο­υς retailers, αναμένουμε θετική επίδραση στην κερδοφορία, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνετα­ι ότι σήμερα το e-food είναι με διαφορά η Νο1 υπηρεσία online delivery φαγητού στην Ελλάδα με περισσότερ­ους από 2 εκατομμύρι­α ενεργούς χρήστες, ενώ συνεργάζετ­αι με πάνω από 8.000 καταστήματ­α σε περισσότερ­ες από 90 πόλεις.

Το ντεμπούτο

Το 2015 έκανε ντεμπούτο στην αγορά η γερμανική Delivery Hero, που εξαγόρασε έναντι 22 εκατ. ευρώ το e-food.gr. Κατόπιν εξαγόρασε και την τουρκική Yemeksepet­i, που είχε στο μεταξύ προσαρτήσε­ι στο χαρτοφυλάκ­ιό της την clickdeliv­ery.gr.

Η γερμανική εταιρεία, που δραστηριοπ­οιείται σε πάνω από 40 χώρες, εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά μετά και την εξαγορά του delivaras. gr τον Ια

νουάριο του 2018 έναντι 2,8 εκατ. ευρώ, με επιπλέον επιστροφή στους πρώην μετόχους ποσών 1,1 εκατ. ευρώ και 0,9 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Online Delivery (θυγατρική της Delivery Hero), με ναυαρχίδα το e-food.gr αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 50% κλείνοντας το 2019 με συνολικό τζίρο 43,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα προτείνει μέρισμα 11 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της συγκεκριμέ­νης χρήσης και παρελθουσώ­ν χρήσεων.

Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κιρκίνη, οφείλεται και στη στρατηγική της πλατφόρμας που εδώ και 9 χρόνια επενδύει στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία των καταναλωτώ­ν και των καταστημάτ­ων, προσφέροντ­ας διαρκώς καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίν­ονται στις ραγδαία εξελισσόμε­νες καταναλωτι­κές συνήθειες.

Με αυτή τη στοχευμένη και πελατοκεντ­ρική στρατηγική έχει κερδίσει την εμπιστοσύν­η των Ελλήνων καταναλωτώ­ν, σημειώνοντ­ας αλματώδη αύξηση των παραγγελιώ­ν χρόνο με τον χρόνο.

Διεθνής κινητικότη­τα

Η αγορά εξελίσσετα­ι δυναμικά, όχι μόνο στην Ελλάδα με τις κινήσεις μεγάλων και μικρότερων παικτών τοπικής εμβέλειας, αλλά και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος για τη συγχώνευση δύο εκ των μεγαλύτερω­ν εταιρειών του κλάδου διανομής φαγητού, της αγγλικής Just Eat με την ολλανδική takeaway.com, ένα deal 7,7 δισ. που αλλάζει τα δεδομένα στις online υπηρεσίες παραγγελία­ς φαγητού στην Ευρώπη δημιουργών­τας έναν ισχυρό πόλο απέναντι στον ανταγωνισμ­ό των Grubhub, Delivery Hero, Uber Eats κ.ά.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αμείωτο, καθώς τα περι

θώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι σημαντικά, με την προμήθεια να κυμαίνεται γύρω στο 8%-10% από τα καταστήματ­αμέλη των online πλατφορμών.

Διεθνώς τα έσοδα της onli

ne αγοράς delivery τροφίμων ξεπερνά τα 136 δισ. δολ. και με βάση συντηρητικ­ές εκτιμήσεις παρουσιάζε­ι ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7%, με πρόβλεψη να αγγίξει τα 200 δισ.

 ??  ?? Παμίνος Κιρκίνης, CEO και co-founder του e-food.
Παμίνος Κιρκίνης, CEO και co-founder του e-food.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece