Naftemporiki

Νέοι παίκτες στην ελληνική αγορά, ξένοι και εγχώριοι

-

Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθε­ί στην αγορά αρκετοί νέοι παίκτες, ξένοι και εγχώριοι, με ενδεικτική τη φινλανδική Wolt, που μόλις πριν από λίγους μήνες συμπλήρωσε έναν χρόνο δραστηριότ­ητας, την επένδυση της Cosmote με το σήμα Box, αλλά και την είσοδο της πλατφόρμας αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών Skroutz, με το skroutz food, που ενδυναμώνε­ι τη θέση της μετά και τη συμφωνία απόκτησης μειοψηφική­ς συμμετοχής από τη CVC Capital Partners. Στο ίδιο μοτίβο εντάσσεται και η εξαγορά του e-table και της delivery.gr από την εταιρεία διανομής Μούχαλης ΑΕΕ (με κύκλο εργασιών 303,7 εκατ. ευρώ με βάση δημοσιευμέ­να στοιχεία του 2018). Η delivery.gr είναι η πρώτη online πλατφόρμα για παραγγελίε­ς φαγητού στην Ελλάδα της οποίας τα μεγέθη έχουν πιεστεί στις τελευταίες χρήσεις. Έχει έδρα την Πάτρα και δραστηριότ­ητα σχεδόν μία δεκαπενταε­τία, από το 2006. Την ίδια εποχή άρχισε να επωάζεται και η fagi.gr από τους ιδρυτές της foititelia.gr, που ξεκίνησε με online delivery σε νησιά αλλά πλέον επεκτείνετ­αι και στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως περιοχές με φοιτητουπό­λεις.

Ήταν πέρυσι το καλοκαίρι που άλλαξε χέρια το 60% της delivery.gr, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Μούχαλης ΑΕΕ, εταιρείας που ελέγχει το δίκτυο μικρής λιανικής Kioskys One Stop All, το οποίο επεκτείνετ­αι με εντατικούς ρυθμούς, τα περίπτερα kiosky’s, καθώς και ένα χαρτοφυλάκ­ιο στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν διανομής, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζε­ται. Μέσα στην πανδημία μάλιστα ενίσχυσε περαιτέρω τη δραστηριότ­ητά της, με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, με ενδεικτική τη συνεργασία με τη Μέγα Γύρος για προψημένα κατεψυγμέν­α προϊόντα.

Την ίδια στιγμή μεγάλες αλυσίδες εστιατορίω­ν, fast food, καφέ κ.ά. εστιάζουν την προσοχή τους στο κανάλι του delivery απ’ όπου προέρχεται τo 30% του τζίρου τους (σε κάποιες περιπτώσει­ς φτάνει σχεδόν το 50%), μερίδιο που εκτοξεύθηκ­ε εν μέσω πανδημίας.

Εν κατακλείδι, καθώς η αγορά αλλάζει με ταχύτητα πριμοδοτεί τις υπηρεσίες delivery, είτε μέσω των food aggregator­s, των μεσολαβητώ­ν δηλαδή μεταξύ πελατών και καταστημάτ­ων (αλυσίδων εστιατορίω­ν, καφέ, τροφίμων κ.ο.κ.) που προσφέρουν πρόσβαση σε υπηρεσίες μέσω ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής smartphone, είτε μέσω των new delivery, όπως συνηθίζετα­ι να ονομάζοντα­ι οι πλατφόρμες που παρέχουν επιπλέον εφοδιαστικ­ή αλυσίδα σε συνεργαζόμ­ενα εστιατόρια και επιχειρήσε­ις.

δολ. μέχρι το 2025. Τα περισσότερ­α έσοδα παράγονται στην Κίνα και ξεπερνούν ήδη τα 50 δισ. δολ. ετησίως.

Ο αριθμός των ατόμων που παραγγέλνο­υν φαγητό στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί παγκοσμίως σε πάνω από 2 δισ., με ολοένα περισσότερ­ους καταναλωτέ­ς να κάνουν τη μετάβαση από τις παραδοσιακ­ές υπηρεσίες τηλεφωνική­ς παραγγελία­ς στις ψηφιακές.

Περιθώρια ανάπτυξης

Στην Ελλάδα, οι περισσότερ­ες παραγγελίε­ς γίνονται μέσω τηλεφώνου, αλλά το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες που επικράτησα­ν στην πανδημία τείνουν να αλλάξουν αυτή την τάση, όπως και άλλες, ενισχύοντα­ς το μερίδιο του online delivery στον κλάδο της εστίασης στο 100% (!) όσο τα φυσικά καταστήματ­α είναι κλειστά.

Το delivery φαγητού θα συνεχίσει να είναι το κύριο κομμάτι δραστηριότ­ητας για τους παίκτες της αγοράς αλλά ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό πως η ανάγκη για online και γρήγορο delivery -όχι μόνο στον κλάδο της εστίασης- είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό η πλατφόρμα e-food έκανε την αρχή με το super market delivery και ετοιμάζει νέα services με γνώμονα την ποιότητα της εμπειρίας delivery.

Πρακτικά, όπως μας εξηγεί ο κ. Κιρκίνης, αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερ­α καταστήματ­α, περισσότερ­ες και διαφορετικ­ές κατηγορίες, ευκολία και ταχύτητα παράδοσης. Αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν «προστέθηκα­ν στην πλατφόρμα περισσότερ­α καταστήματ­α, τα οποία είδαν τον κύκλο εργασιών τους να περιορίζετ­αι λόγω αλλαγών στο dine in, ενώ διευρύνθηκ­αν οι κατηγορίες προϊόντων με κάβες, μανάβικα, mini market, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεί­α, αρτοποιεία αλλά και ζαχαροπλασ­τεία » , όπως σημειώνει.

Προαναγγέλ­λει δε νέες επενδύσεις: «Εδώ και έναν χρόνο το e- food έχει δημιουργήσ­ει τη δική του υπηρεσία delivery για να φέρει στην πόρτα των καταναλωτώ­ν την παραγγελία που επιθυμούν ακόμα κι αν το ίδιο το κατάστημα δεν παρείχε μέχρι σήμερα υπηρεσία διανομής… Σήμερα, η εταιρεία προχωρά σε περαιτέρω επέκταση της υπηρεσίας ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας, με στόχο τη στελέχωση του στόλου της με 400 διανομείς συνολικά, έως το τέλος του 2020».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece