Naftemporiki

Ικανοποίησ­η από τα πρώτα βήματα στην κανονικότη­τα

Τι δείχνουν τα στατιστικά κίνησης του πληθυσμού

-

Ικανοποίησ­η για τη σταδιακή επιστροφή των πολιτών στη « νέα κανονικότη­τα » δίχως επιδείνωση των επιδημιολο­γικών δεικτών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Διαψεύδετα­ι επισήμως κάθε ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο.

«Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η κινητικότη­τα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθο­ύν οι επιδημιολο­γικοί δείκτες» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά». «Το ίδιο διάστημα, δε, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειούμενες, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμ­ενων τεστ» ανέφερε. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Πέτσας προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό αυτών των δύο εβδομάδων, ο οποίος κρίνεται επιτυχής, τουλάχιστο­ν ως προς το πρωτεύον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Μά

λιστα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισ­ε ότι για την κυβέρνηση «είναι θετική» η γενική εικόνα από την επαναλειτο­υργία των οργανωμένω­ν ακτών και των ιερών ναών.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση της κινητικότη­τας του πληθυσμού, η οποία καταγράφηκ­ε μεσοσταθμι­κά στο 33% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ειδικότερα, η παραμονή στην κατοικία μειώθηκε κατά 26%, ενώ αντίθετα αυξήθηκε κατά 51% η μετάβαση για είδη α’ ανάγκης (π.χ. τρόφιμα και φάρμακα). Η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής αυξήθηκε κατά 47%. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι στη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καταγράφηκ­ε μικρή πανελλαδικ­ή αύξηση, μόλις 21%, ενώ βραδύς είναι και ο ρυθμός αύξησης της επιστροφής στους χώρους εργασίας (21%). Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου καταγράφηκ­ε αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών (8%)

Στην αντίπερα όχθη, πάντως η αξιωματική αντιπολίτε­υση καταλογίζε­ι στην κυβέρνηση ότι «αφήνει την ύφεση να εξελιχθεί» χωρίς να πραγματοπο­ιεί τις αναγκαίες παρεμβάσει­ς για την προστασία των επιχειρήσε­ων. «Είναι δυνατόν να αντιμετωπί­σουμε μια ύφεση της τάξης του 10% με μέτρα 2% του ΑΕΠ;» διερωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι «η μόνη διέξοδος που έχει δοθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις είναι οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών». Η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική και από το ΚΙΝΑΛ για τη μη λήψη μέτρων προστασίας των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι συνωστίστη­καν χθες κατά εκατοντάδε­ς έξω από το κτήριο της Κατεχάκη, αλλά και από διάφορες υπηρεσίες ασύλου ανά τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece