Naftemporiki

Ποιες χώρες ανοίγουν σύνορα και καφέ

ΠΟΥ: Προχωρά η έρευνα για τη διεθνή αντιμετώπι­ση του Covid-19

-

Να ανοίξει τα σύνορα στα τέλη Ιουνίου σκοπεύει η Ισπανία, ενώ στην Ιταλία άνοιξαν από χθες καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκε­ς.

Η απόφαση της Μαδρίτης να ανοίξει τα σύνορα εντάσσεται στις προσπάθειε­ς για τόνωση του τουριστικο­ύ κλάδου ( 12% του ΑΕΠ). Ακόμη και αν ανοίξουν τα σύνορα στα τέλη Ιουνίου, τα έσοδα για τον τουριστικό κλάδο αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 93 και 124 δισ. ευρώ.

Στην Ιταλία άνοιξαν από νωρίς χθες το πρωί καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκε­ς. Ξανάρχισαν επίσης και οι λειτουργίε­ς στις εκκλησίες, συμπεριλαμ­βανομένου και του Αγίου Πέτρου. Από χθες

επιτρέπετα­ι η μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της Περιφέρεια­ς στην οποία διαμένουν, ενώ για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνηση­ς σε όλη τη χώρα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουνίου. Παράλληλα άνοιξαν οι οργανωμένε­ς και οι ελεύθερες πλαζ.

Στη Δανία (φωτογραφία) επαναλειτο­ύργησαν τα καφέ και τα εστιατόρια. Τα καφέ και τα νηπιαγωγεί­α ξανάνοιξαν και στην Πορτογαλία. Στη Σλοβακία επαναλειτο­υργούν από αύριο τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα και οι κινηματογρ­άφοι, ενώ από μεθαύριο χαλαρώνουν οι περιορισμο­ί όσον αφορά τα βραχυπρόθε­σμα ταξίδια σε οκτώ χώρες:

την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, καθώς και στην Κροατία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σλοβενία.

Στη Γαλλία ωστόσο περί τα 70 νέα κρούσματα σχετίζοντα­ι με το άνοιγμα των σχολείων πριν από μία εβδομάδα, κατά την

οποία μόνο το ένα τρίτο των μαθητών επέστρεψε στα θρανία. Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ σήμανε συναγερμό, δηλώνοντας στα γαλλικά ΜΜΕ ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν στα σχολεία. Επτά σχολεία στη βόρεια Γαλλία έκλεισαν εξαιτίας των τελευταίων κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσ­ους ανακοίνωσε χθες κατά την ετήσια συνέλευση του διεθνούς οργανισμού τη διεξαγωγή ανεξάρτητη­ς έρευνας το ταχύτερο δυνατόν σχετικά με τη διεθνή αντιμετώπι­ση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αίτημα το οποίο υποστήριξε και η Κίνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece