Naftemporiki

Μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κλίμα ευφορίας με ισχυρά κέρδη στη Wall Street

-

Με κεκτημένη ταχύτητα εκκίνησαν την εβδομάδα τα χρηματιστή­ρια χθες, σημειώνοντ­ας ισχυρά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε μία ημέρα που η αισιοδοξία από την απόσυρση των lockdowns από τις κυβερνήσει­ς κυριάρχησε, παρά τις προειδοποι­ήσεις για οικονομική ανάκαμψη το 2021. Στις ΗΠΑ ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα ανακάμψει το επόμενο έτος και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα έχει ανακαλυφθε­ί φάρμακο για τον κορονοϊό. Χθες όμως οι αναφορές ότι οι δοκιμές της Moderna με πιθανό φάρμακο για τον κορονοϊό είχαν σε πρώτη φάση θετικό αποτέλεσμα, διέγραψαν όποιες ανησυχίες στη Wall Street. Η μετοχή της φαρμακευτι­κής ενδοσυνεδρ­ιακά εκτινάχθηκ­ε κατά 26%, ενώ σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών και του κλάδου αναψυχής και ταξιδίων, ωθώντας τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες ενδοσυνεδρ­ιακά σε κέρδη άνω του 3%.

Στην Ευρώπη ο επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι η πιθανότητα η οικονομία της Ευρωζώνης να επι

στρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του κορονοϊού νωρίτερα από το 2021 είναι σχεδόν μηδενική. Ωστόσο το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά και οι κοινές δηλώσεις Μέρκελ - Μακρόν για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, όχι μόνο διέλυσαν όποιες αναστολές υπήρχαν, αλλά επέφεραν μία ευφορία στους επενδυτές. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 4,07%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να ίπταται σημειώνοντ­ας άνοδο 8,03%, ακολουθούμ­ενος από τους κλάδους της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και

της ενέργειας με κέρδη 7,96% και 6,86% αντίστοιχα. Ράλι σημείωσαν και τα χρηματιστή­ρια της Φραγκφούρτ­ης και του Παρισιού, κλείνοντας υψηλότερα 5,67% και 5,16% αντίστοιχα.

Στην Ασία το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το α’ τρίμηνο του 2020 συρρικνώθη­κε κατά 0,9%, από υποχώρηση 1,9% το προηγούμεν­ο τρίμηνο και με 2 διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής επίδοσης η ιαπωνική οικονομία εισήλθε σε ύφεση. Ούτε όμως οι Ασιάτες επενδυτές πτοήθηκαν χθες, με τα κυριότερα χρηματιστή­ρια να καταγράφου­ν κέρδη περί του 0,50%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece