Naftemporiki

Σε χαμηλά διμήνου η στερλίνα

Έντονες πιέσεις έναντι δολαρίου και ευρώ λόγω πανδημίας και Brexit

-

ΚΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

οντά στο χαμηλό των δύο μηνών υποχώρησε αρχικά χθες η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά Brexit περίοδο, αλλά και των εκτιμήσεων ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει και αυτή σε αρνητικά επιτόκια. Ανέκαμψε ωστόσο αισθητά αργότερα, επωφελούμε­νη από την ευρύτερη υποχώρηση του δολαρίου.

Ώθηση στα νομίσματα πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών όπως η νορβηγική κορόνα και το δολάριο Καναδά έδωσε η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου.

Το βρετανικό νόμισμα έχει ήδη υποχωρήσει 3,75% μέχρι στιγμής τον μήνα αυτό έναντι του δολαρίου, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική ύφεση των 300 ετών, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στις ανησυχίες αυτές έρχεται να προστεθεί το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, γεγονός το οποίο ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άτακτης βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν τελειώσει η παρούσα μεταβατική συμφωνία στο τέλος του έτους.

Παράλληλα οι δηλώσεις του εξέχοντος οικονομολό­γου της Τράπεζας της Αγγλίας

Andy Haldane, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, φούντωσε τις πιέσεις προς τη στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχυόταν σημαντικά αργά χθες το απόγευμα, καταγράφον­τας άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,22 δολ., ανακάμπτον­τας αισθητά από το χαμηλό από τις 26 Μαρτίου του 1,2075 δολ. στο οποίο είχε υποχωρήσει νωρίς το πρωί.

Έναντι του ευρώ παρουσίαζε άνοδο 0,4% στις 89,08 πένες, ανακάμπτον­τας από το αρχικό χαμηλό από τις 31 Μαρτίου.

Τα νομίσματα πετρελαιοπ­αραγωγών

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου ευνόησε τα νομίσματα των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών.

Η κορόνα Νορβηγίας ενισχύθηκε πάνω από 1% στις 10,0821 ως προς το δολάριο. Το δολάριο Καναδά κατέγραψε άνοδο 0,52% στο 1,4036 ως προς το αμερικανικ­ό νόμισμα, ενώ άνοδο 0,8% έναντι του δολαρίου παρουσίασε και το ρωσικό ρούβλι, το οποίο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου στα 72,96.

Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε επίσης 0,9% έναντι του ευρώ στα 78,88 ρούβλια, υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων ο οποίος είχε την προηγούμεν­η εβδομάδα ενισχυθεί κατά 0,6%, υποχωρούσε χθες 0,12% στα 100,25.

Σημαντική ήταν και η άνοδος του δολαρίου Αυστραλίας, το οποίο ενισχύθηκε 1,5% στο 0,6511 δολ. Μεγάλη ήταν και η άνοδος του ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε 0,81% στο 1,0908 δολ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 19ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece