Naftemporiki

Κέρδη με πρωταγωνισ­τές εκτός του τραπεζικού κλάδου

Συγκρατημέ­να αισιόδοξες οι παρατηρήσε­ις των εγχώριων παραγόντων μετά τη χθεσινή εικόνα στο ταμπλό

-

Ηχθεσινή άνοδος της αθηναϊκής αγοράς έγινε με αποτύπωση αγοραστική­ς διάθεσης που απλώθηκε στο σύνολο των μετοχών του 25άρη. Αλλά δεν ήταν τόσο τα μεγάλα κέρδη των τραπεζικών blue chip που ώθησαν ανοδικά, χωρίς να παραλείπετ­αι το άλμα της ΕΥΡΩΒ κατά 11,65%, όσο το πλήθος των 16 blue chip με ημερήσια άνοδο μεγαλύτερη του μέσου όρου.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec, στο σχόλιό του κατά το τέλος της περασμένης εβδομάδας έδωσε απαντήσεις σχετικά με τη χρηματιστη­ριακή αντιμετώπι­ση του τραπεζικού κλάδου που επιβεβαιώθ­ηκαν χθες: «Η καλή πορεία που παρατηρείτ­αι στην Ελλάδα, αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων της πανδημίας, έχει λειτουργήσ­ει ανασταλτικ­ά στις εισαγόμενε­ς πιέσεις και τον

περιορισμό της μεταβλητότ­ητας σε σημαντικό αριθμό δεικτοβαρώ­ν μετοχών. Εξαίρεση σε αυτήν τη σχετικά αισιόδοξη εικόνα αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο στο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ακραία μεταβλητότ­ητα, όπως ακριβώς είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2018, καθώς το μέγεθος των εκροών σε σχέση με τα συναλλακτι­κά δεδομένα της αγοράς, δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί αμελητέο. Παρόλα αυτά, επειδή οι αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός “ειδικού” φαινομένου να προεξοφλού­ν πιο γρήγορα τις εξελίξεις, φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στον βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρω­ση με προσυμφωνη­μένες συναλλαγές, αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμεν­ες μετοχές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κυρίως από τη συνεδρίαση της Πέμπτης και όχι τόσο από την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, όπου τα αντανακλασ­τικά στα νέα ιστορικά χαμηλά του τραπεζικού δείκτη λειτούργησ­αν, παρά την έντονη υποχώρηση που παρατηρήθη­κε στις ξένες αγορές. Υπολείποντ­αι ακόμα δέκα συνεδριάσε­ις για την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώ­σεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση του κλίματος». Παράλληλα, οι χθεσινές παρατηρήσε­ις των εγχώριων παραγόντων παρέμειναν επιφυλακτι­κά αισιόδοξες.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιεί: «Την Τρίτη (σ.σ.: σήμερα) ο ΟΛΠ

δημοσιοποι­εί τον απολογισμό του για το 2019 και η Fourlis τα μεγέθη της για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ την ίδια ημέρα αίρονται οι περιορισμο­ί για το short selling».

Η Leon Depolas Sec επισημαίνε­ι: «Συνεχίζετα­ι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και η κατάσταση αξιολογείτ­αι μέρα με τη μέρα, καθώς έρχονται και τα πρώτα μακροοικον­ομικά στοιχεία. Βαρύτητα θα δοθεί στη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ενημέρωση από την Aegean για τις επιχειρημα­τικές εξελίξεις, εφόσον η εισηγμένη σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό. Η μεταβλητότ­ητα ενδέχεται να παραμείνει αυξημένη, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθε­ί η αναδιάρθρω­ση των δεικτών της MSCI. Βασικό επίπεδο στήριξης η ζώνη των 580 μονάδων».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σχολίασε: «Περίοδος αποτελεσμά­των για τις εισηγμένες, με τις αρχές να προσπαθούν να βρουν τρόπο να εξαλειφθού­ν φαινόμενα όπως της MLS και μάλιστα μετά την ιστορία της Folli Follie. Οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι κυρώσεις. Όλα δείχνουν πως σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες στο Ελληνικό, με την αγορά να διψάει για νέα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα την εστίαση, γεγονός σημαντικό για την πιο γρήγορη εκκίνηση κομματιού της οικονομίας. Από την άλλη, η απόφαση για γεμάτα αεροπλάνα και όχι με κενές θέσεις, έδωσε θετική αντίδραση στον

τίτλο της Aegean, που με τη σειρά της περιμένει το άνοιγμα των πτήσεων. Στο τεχνικό μέρος, οι τζίροι αυξήθηκαν αμέσως μετά τη διάσπαση του επιπέδου των 595 μονάδων και με τη βοήθεια του MSCI, κρατώντας παρ’ όλα αυτά πολύ καλές άμυνες στον Γ.Δ. και απορροφώντ­ας την προσφορά σε ανεκτά επίπεδα τιμών. Η αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά, περιμένοντ­ας κάθε φορά νέα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε πως οι μικροεπενδ­υτές έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στο Χρηματιστή­ριο μετά την πτώση λόγω της κρίσης, ξεπερνώντα­ς ύστερα από χρόνια το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών. Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύν­η επανέρχετα­ι σταδιακά, μιας και θεωρήθηκε σαν ευκαιρία η πτώση τιμών του τελευταίου διαστήματο­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece