Naftemporiki

Σύμβολο και της επιστροφής στην κανονικότη­τα

Ενθουσιασμ­ός για το «άνοιγμα» των αρχαιολογι­κών χώρων και κυρίως της Ακρόπολης

-

Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμ­ός με τον οποίο υποδέχθηκα­ν τα διεθνή ΜΜΕ το χθεσινό « άνοιγμα » των αρχαιολογι­κών χώρων και κυρίως της Ακρόπολης, σχολιάζοντ­ας πως μετά την επιτυχή αντιμετώπι­ση της πανδημίας, «η Αθήνα παίρνει προφυλάξει­ς για να δεχθεί τουρίστες με ασφάλεια » .

Το αμερικανικ­ό δίκτυο ABC, λίγες ώρες πριν από το επίσημο «άνοιγμα», είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μέχρι το BBC και το Al Jazeera, τα ρεπορτάζ τονίζουν το άνοιγμα του εμβληματικ­ού αρχαιολογι­κού χώρου, έπειτα από δύο μήνες.

Διεθνή μέσα αναφέρουν το «άνοιγμα» της Ακρόπολης μαζί με αυτό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ως συμβολισμό για

τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα.

«Οι επισκέπτες θα έχουν το δικαίωμα να επισκεφθού­ν όλους τους υπαίθριους αρχαιολογι­κούς χώρους στη χώρα, έπειτα από κλείσιμο δύο μηνών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού»,

σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το άνοιγμα της Ακρόπολης συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Πρώτη επισκέπτρι­α της Ακρόπολης, έπειτα από τους δύο μήνες που παρέμεινε κλειστή, ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, την οποία ξενάγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σε δηλώσεις της, η κ. Σακελλαροπ­ούλου τόνισε τον συμβολισμό της ημέρας - καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

«Επισκέφτηκ­α πριν από λίγο με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικ­ό μνημείο, το κάλλος του οποίου έχει εμπνεύσει και θα συνεχίσει να εμπνέει εσαεί ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε η κ. Σακελλαροπ­ούλου και συνέχισε:

«Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Με την φροντίδα στα μνημεία μας, με την αγάπη και την αναγνώριση στην αιώνια αξία τους και την αυστηρή τήρηση των υγιειονομι­κών μέτρων θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

Διευρυμένο ωράριο

Οι αρχαιολογι­κοί χώροι λειτουργού­ν με διευρυμένο θερινό ωράριο, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ άλλων, ζητείται: η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμε­νου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογι­κό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμό­ς εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστι­κών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτ­ικής μάσκας και αλκοολούχο­υ αντισηπτικ­ού διαλύματος, για τους επισκέπτες, ενώ για τους ξεναγούς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή.

 ??  ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, δεξιά, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, χθες στην Ακρόπολη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, δεξιά, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, χθες στην Ακρόπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece