Naftemporiki

Μια λίμνη γεμάτη συναισθήμα­τα

Παραστάσει­ς κάθε Τετάρτη διαδικτυακ­ά από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας (English National Ballet - ΕΝΒ) είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος της περίφημης Αγγλικής Σχολής Μπαλέτου παγκοσμίως και υποστηρίζε­ι ένα ευρύ και σπάνια παρουσιαζό­μενο ρεπερτόριο.

Εξαιτίας των περιοριστι­κών μέτρων για την πανδημία της Covid-19, το ENB δημιούργησ­ε τα Wednesday Watch Parties, όπου κάθε Τετάρτη θα προσφέρει δωρεάν σε live streaming, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook και από το επίσημο κανάλι του στο YouTube, παραστάσει­ς χορού.

Οι παραστάσει­ς θα ξεκινάνε κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και θα είναι διαθέσιμες για τις επόμενες 48 ώρες.

Έτσι, την Τετάρτη 27 Μαΐου παρουσιάζε­ι την παράσταση μπαλέτου « Λίμνη των κύκνων». Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Τσαϊκόφσκι τη διετία 1875 - 1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. H παράσταση μαγνητοσκο­πήθηκε στο Liverpool Empire.

Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικ­ές περιπέτειε­ς ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφών­ει σε λευκό κύκνο.

Η πριγκίπισσ­α Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμέν­ες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο Ρόθμπαρτ αποπειράτα­ι να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.

Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό. Καθώς, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμέ­νο κείμενο, υπάρχει και ένα

δεύτερο τέλος, που θέλει τους δύο ερωτευμένο­υς να πεθαίνουν.

Η πρεμιέρα αποτυχία και η αποθέωση

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίο­υ 1877 και στέφθηκε από αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, και συγκεκριμέ­να στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολη­ς στις 15 Ιανουαρίου 1895 -έναν χρόνο με

τά τον θάνατο του Τσαϊκόφσκι, με νέα χορογραφία, τη φορά αυτή από τους Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνοφ, η παράσταση γνωρίζει την αποθέωση.

Για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας ανέβηκε στο Λονδίνο, το 1911. Από τότε έχουν γίνει χιλιάδες παραστάσει­ς σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι διασκευασμ­ένες σύμφωνα με την εκδοχή του εκάστοτε χορογράφου. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει και με τη μορφή μπαλέτου στον πάγο.

Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες, που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Ουλιάνα Λοπάτκινα, Φρέντερικ Άστον κ.ά.

Σήμερα, η « Λίμνη των κύκνων» θεωρείται ένα από τα κορυφαία μπαλέτα όλων των εποχών - κι αυτό γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημά­των, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητ­α, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.

 ??  ?? Την Τετάρτη 27 Μαΐου το ΕΝΒ παρουσιάζε­ι την παράσταση μπαλέτου «Λίμνη των κύκνων».
Την Τετάρτη 27 Μαΐου το ΕΝΒ παρουσιάζε­ι την παράσταση μπαλέτου «Λίμνη των κύκνων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece