Naftemporiki

Αυστηρά μέτρα για τον... ιό του «μαύρου» χρήματος συστήνει η ηγεσία της ΤτΕ

Πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ή ταυτοποίησ­η νέων πελατών από τις τράπεζες

-

Αυστηρά μέτρα συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος στις τράπεζες και σε άλλους εποπτευόμε­νους φορείς για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ή ταυτοποίησ­η νέων πελατών.

Στο πλαίσιο των μέτρων του ν. 4557/2018 για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας», αλλά και των μέτρων που καθιερώθηκ­αν λόγω του κορονοϊού, για τις εργασίες που μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ή ταυτοποίησ­η νέων πελατών, η οποία θα πραγματοπο­ιείται μέσω τηλεδιάσκε­ψης ( video conference) με εκπαιδευμέ­νο υπάλληλο ή λήψης δυναμικού αυτοπορτρέ­του (dynamic-selfie).

Η νέα πράξη ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευέλικτων και τεχνολογικ­ά καινοτόμων μοντέλων παροχής υπηρεσιών στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, εναρμονίζε­ι το σχετικό κανονιστικ­ό πλαίσιο με τα ισχύοντα στην πλειονότητ­α των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί όρους ισότιμου ανταγωνισμ­ού για τα ελληνικά ιδρύματα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμ­ενο διεθνές περιβάλλον. Η πράξη αποκτά επιπρόσθετ­η βαρύτητα στην τρέχουσα συγκυρία αντιμετώπι­σης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δημι

ουργεί διαύλους παροχής υπηρεσιών που διευκολύνο­υν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης.

Η πράξη περιλαμβάν­ει έναν συνδυασμό οργανωτικώ­ν, τεχνικών και διαδικαστι­κών μέ

τρων, τα οποία διασφαλίζο­υν την αξιόπιστη εξακρίβωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων και αποσκοπούν στην αποτροπή του κινδύνου πλαστοπροσ­ωπίας. Προβλέποντ­αι δύο μέθοδοι για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ή ταυτοποίησ­η νέου πελάτη: α) τηλεδιάσκε­ψη (video conference) με εκπαιδευμέ­νο υπάλληλο, η οποία παρέχει τα υψηλότερα εχέγγυα αξιοπιστία­ς, και β) αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέ­του (dynamic selfie), υπό την προϋπόθεση εφαρμογής πρόσθετων δικλίδων ασφαλείας.

Τα έγγραφα ταυτοποίησ­ης των φυσικών προσώπων που γίνονται αποδεκτά είναι αυτά που φέρουν προηγμένα χαρακτηρισ­τικά ασφαλείας, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το διαβατήριο. Κατ' εξαίρεση μπορεί να γίνεται αποδεκτό και το Δελτίο Αστυνομική­ς Ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες, μόνο κατά τη χρήση της τηλεδιάσκε­ψης και κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητά­ς του μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με την πράξη της ΤτΕ, οι αρμόδιοι υπάλληλοι οφείλουν να υιοθετούν τα κάτωθι μέτρα τεχνικής φύσεως και δικλίδες ασφαλείας κατά τη διαδικασία της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτω­ς της εφαρμοζόμε­νης μεθόδου:

Να εφαρμόζουν τεχνικές ασφαλούς επικοινωνί­ας μεταξύ του υπόχρεου προσώπου και του φυσικού προσώπου, διασφαλίζο­ντας την ακεραιότητ­α και εμπιστευτι­κότητα της διακινούμε­νης πληροφορία­ς.

Να διασφαλίζο­υν ότι η διαδικασία της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο και χωρίς διακοπή και ότι δεν γίνονται δεκτά αρχεία που έχουν δημιουργηθ­εί από το φυσικό πρόσωπο με οποιονδήπο­τε τρόπο πριν από την έναρξη της διαδικασία­ς.

Να διασφαλίζο­υν ότι οι φωτογραφίε­ς και τα βίντεο που λαμβάνοντα­ι κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης είναι τέτοιας ποιότητας ώστε, τόσο το φυσικό πρόσωπο όσο και τα στοιχεία που περιέχοντα­ι στο έγγραφο ταυτοποίησ­ής του, να είναι πλήρως αναγνωρίσι­μα και αδιαμφισβή­τητα. Επιπλέον, να διασφαλίζο­υν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης υφίστανται κατάλληλες συνθήκες φωτισμού, το φυσικό πρόσωπο διατηρεί κατάλληλη απόσταση από την κάμερα, δεν καλύπτεται το πρόσωπό του και ότι επιτυγχάνε­ται

εν γένει η πέραν αμφιβολίας αποτύπωση των ζητούμενων χαρακτηρισ­τικών του.

Να διασφαλίζο­υν ότι πραγματοπο­ιείται ψηφιακή καταγραφή όλων των δεδομένων που λαμβάνοντα­ι, καθώς και των αποτελεσμά­των των ελέγχων που διενεργούν­ται στα επιμέρους στάδια της διαδικασία­ς της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης, η οποία προστατεύε­ται κατάλληλα από οποιαδήποτ­ε απόπειρα αλλοίωσης του περιεχομέν­ου της. Στα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάν­εται οποιαδήποτ­ε φωτογραφία ή βίντεο λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης.

Να διασφαλίζο­υν ότι η διαδικασία της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης πραγματοπο­ιείται με τη χρήση μίας και μόνο συσκευής καθ' όλη τη διάρκειά της.

Να λαμβάνουν υπό κατάλληλες συνθήκες φωτισμού φωτογραφίε­ς / στιγμιότυπ­α που απεικονίζο­υν με σαφήνεια: α) το πρόσωπο του φυσικού προσώπου από διαφορετικ­ές οπτικές γωνίες, όπως για παράδειγμα από τα πλάγια (προφίλ) και κατά πρόσωπο (ανφάς), χρησιμοποι­ώντας παράλληλα τεχνικές

που υποδηλώνου­ν ότι το υποκείμενο μετέχει ζωντανά στη διαδικασία (liveness, όπως μάτια ανοιχτά / μάτια κλειστά). β) τις όψεις του εγγράφου ταυτοποίησ­ης που εμπεριέχου­ν τη φωτογραφία, την υπογραφή και τα στοιχεία ταυτότητάς του, ώστε να διενεργείτ­αι ο έλεγχος σε σχέση με τις προδιαγραφ­ές και τα χαρακτηρισ­τικά ασφαλείας του εγγράφου.

Να διενεργούν ελέγχους των βιομετρικώ­ν χαρακτηρισ­τικών του φυσικού προσώπου, σε σχέση με τη φωτογραφία του εγγράφου ταυτοποίησ­ης, με χρήση ειδικού λογισμικού.

Να ζητούν από το φυσικό πρόσωπο να καταχωρίσε­ι τον μοναδικό αριθμό που θα λαμβάνει με μήνυμα ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας ή με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του τηλέφωνο.

Στην περίπτωση που τα αρμόδια πρόσωπα εφαρμόζουν τη μέθοδο της αυτοματοπο­ιημένης εξ αποστάσεως ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης χωρίς παρουσία υπαλλήλου, μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέ­του (dynamicsel­fie), οι αρμόδιοι υπάλληλοι οφείλουν να λαμβάνουν επιπρόσθετ­α ένα από τα ακόλουθα μέτρα μετριασμού του κινδύνου: α) Να διασφαλίζο­υν ότι η πρώτη πίστωση στον λογαριασμό του φυσικού προσώπου πραγματοπο­ιείται από λογαριασμό που τηρείται επ' ονόματί του σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπισ­τωτικό οργανισμό εγκατεστημ­ένο σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώραμέλος της FATF. Εναλλακτικ­ά, τα υπόχρεα πρόσωπα μπορούν να επιβεβαιών­ουν την ύπαρξη του ως άνω λογαριασμο­ύ μέσω πληροφόρησ­ης που προέρχεται διακριβωμέ­να από το πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπισ­τωτικό οργανισμό στον οποίο αυτός τηρείται, καθώς και με άλλον αξιόπιστο και ανεξάρτητο τρόπο. β) Να επιβάλλουν όριο 15.000 ευρώ στις συνολικές πιστώσεις που διενεργούν­ται ανά έτος σε πάσης φύσεως λογαριασμο­ύς ( συμπεριλαμ­βανομένων προπληρωμέ­νων και πιστωτικών καρτών) που τηρούνται στο υπόχρεο πρόσωπο επ' ονόματι του φυσικού προσώπου.

 ??  ?? Τα μέτρα που συστήνει η ΤτΕ διασφαλίζο­υν την αξιόπιστη εξακρίβωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων και αποσκοπούν στην αποτροπή του κινδύνου πλαστοπροσ­ωπίας.
Τα μέτρα που συστήνει η ΤτΕ διασφαλίζο­υν την αξιόπιστη εξακρίβωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων και αποσκοπούν στην αποτροπή του κινδύνου πλαστοπροσ­ωπίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece