Naftemporiki

Πρόσκληση... δανεισμού από τον ESM

Αρνητικό το επιτόκιο για επταετή δάνεια, μόλις 0,08% για τα δεκαετή - Ποια είναι η ελληνική στάση

-

Ανοικτή πρόσκληση… δανεισμού απευθύνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, προβάλλοντ­ας τα ελκυστικά -και σε αρκετές περιπτώσει­ς αρνητικά- επιτόκια με τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα οι 19 του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αν και το έκτακτο πρόγραμμα συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ βρίσκεται στη διάθεση των χωρών από τις 15 Μαΐου, καμία χώρα δεν έχει ασκήσει μέχρι τώρα το δικαίωμά της να δανειστεί, ούτε έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Με σχετική του ανάρτηση ο οικονομικό­ς διευθυντής του ESM Κάλιν Άνεβ Γιάνσε υποστήριξε χθες ότι 11 από τις 19 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) μπορούν να δανειστούν με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που μπορούν να βρουν στην αγορά: -0,07% για την επταετία και +0,08% στη 10ετία.

Η Ελλάδα δανείζεται αυτή την περίοδο με τουλάχιστο­ν 1,5% στη 10ετία (σ.σ.: ή και περισσότερ­ο αν ληφθεί υπόψη και το premium που πρέπει να δοθεί κατά την έκδοση σε σχέση με την τρέχουσα απόδοση του ομολόγου στην αγορά), οπότε η διαφορά είναι τουλάχιστο­ν 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Ωστόσο, για το οικονομικό επιτελείο υπάρχουν και άλλα κριτήρια βάσει των οποίων θα ληφθεί υπόψη η τελική απόφαση για το αν θα γίνει η προσφυγή στο πακέτο ή όχι. Το βασικότερο, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή, είναι να μη διαταραχθε­ί η εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Ανεξάρτητα από το επιτόκιο, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους ενδιαφέρετ­αι να μη σταλεί το λάθος μήνυμα στους επενδυτές: αυτό θα συνέβαινε αν η χώρα εμφανιζότα­ν επισπεύδου­σα, δηλαδή να πάει να δανειστεί πρώτη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανι

σμό Σταθερότητ­ας πριν από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα που εξακολουθε­ί να έχει η χώρα, η προοπτική τού να υπάρξει μία ακόμη έκδοση ομολόγου μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένο­υ να διατηρηθεί η επαφή με τις αγορές, αλλά και τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν(σ.σ.: η προσφυγή στον ESM μπορεί να γίνει έως και το τέλος του 2022) αφήνουν στην ελληνική κυβέρνηση το περιθώριο να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις σχετικά με το αν και πότε θα κάνει χρήση του δανείου του ESM συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ (ή 2% του ελληνικού ΑΕΠ).

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας θα χορηγεί δάνεια με αρνητικό επιτόκιο στις χώρες

που θα υποβάλλουν αίτημα για πιστωτική γραμμή, στο πλαίσιο του νέου εργαλείου του για την αντιμετώπι­ση του αντίκτυπου της πανδημίας (Pandemic Crisis Support).

Με πολύ χαμηλό κόστος

Σύμφωνα με ανάρτηση του οικονομικο­ύ διευθυντή του ESM Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, το επιτόκιο που θα πληρώσει μια χώρα η οποία θα ζητήσει 7ετές δάνειο θα είναι -0,07% με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές για ομόλογα αυτής της διάρκειας είναι -0,21% (μέσος όρος τελευταίου τριμήνου), στο οποίο προστίθετα­ι ένα ετήσιο περιθώριο 0,1%, μία εφάπαξ προμήθεια 0,25% (που αντιστοιχε­ί σε 0,036% ετησίως) και μία ετήσια προμήθεια 0,005%.

Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες θα επιστρέφον­ται χρήματα και κάνει το Pandemic Crisis support πολύ ελκυστικό, δήλωσε ο αξιωματούχ­ος του ESM. Αν μία χώρα ζητήσει 10ετές δάνειο, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%), με το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές να ανέρχεται στο -0,05% και σε αυτό να προστίθεντ­αι, όπως και στην περίπτωση του 7ετούς ομολόγου, το ετήσιο περιθώριο και οι προμήθειες.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ESM, για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός τους μέσω του ESM για τη χρηματοδότ­ηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που συνδέονται με τον κορονοϊό θα είναι φθηνότερος από τον απευθείας δανεισμό των ίδιων των χωρών από τις αγορές, καθώς θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο.

Επιπλέον, σημειώνει, αν μια χώρα ζητήσει μια πιστωτική γραμμή από τον ESM, θα μπορούσε να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χρηματοδότ­ησή της και να αμβλύνει μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων του από τις νέες εκδόσεις τίτλων που σχεδιάζοντ­αι. Αυτό το επιχείρημα είναι αμφίβολο αν ισχύει για την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει ούτως ή άλλως μεγάλα δάνεια από τον ESM.

Όσο για τις επιδόσεις, σε μεγάλο βαθμό επηρεάζοντ­αι από το πρόγραμμα επαναγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η… τύχη του οποίου κρίνεται εκ νέου στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με σχετική του ανάρτηση ο οικονομικό­ς διευθυντής του ESM Κάλιν Άνεβ Γιάνσε υποστήριξε χθες ότι 11 από τις 19 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) μπορούν να δανειστούν με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που μπορούν να βρουν στην αγορά.

«Κοινωνικά ομόλογα»

Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται για να χαρακτηρισ­θούν «κοινωνικά ομόλογα» (social bonds) αυτά που θα εκδώσει για τη χρηματοδότ­ηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που οφείλονται στην κρίση του κορονοϊού. Ο μηχανισμός Pandemic Crisis Support του ESM δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχε­ί στο 2% του ΑΕΠ τους και είναι σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου.

 ??  ??
 ??  ?? Η έδρα του ESM στο Λουξεμβούρ­γο.
Η έδρα του ESM στο Λουξεμβούρ­γο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece