Naftemporiki

Σε δεσπόζουσα τουριστική θέση η Ελλάδα για την TUI

Ευοίωνο μήνυμα για την ταξιδιωτικ­ή προσέλευση από τη Γερμανία

-

ΗΕλλάδα και η Κύπρος περιλαμβάν­ονται μεταξύ των κυριότερων ταξιδιωτικ­ών προορισμών του γερμανικού τουριστικο­ύ Ομίλου TUI, ο οποίος ξεκινά το φετινό του πρόγραμμα στις 17 Ιουνίου, μετά και την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να άρει την ταξιδιωτικ­ή οδηγία για τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βρετανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάι­ν από τις 15 Ιουνίου.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν τις ανακοινώσε­ις της γερμανικής κυβέρνησης ως θετική εξέλιξη, όπως και του Βελγίου, το οποίο θα ανοίξει τα σύνορά του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 15 Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει και ένας προβληματι­σμός για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση λόγω και του αρνητικού παραδείγμα­τος της πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ με τα 12 κρούσματα, που πάγωσε ως έναν βαθμό τα αισιόδοξα χαμόγελα.

Πύκνωση από 15 Ιουλίου

Η Ελλάδα πάντως θα αρχίσει να βλέπει Γερμανούς τουρίστες με κάποια ικανοποιητ­ική συχνότητα μετά τις 15 Ιουλίου, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν», τις πρώτες 30 ημέρες δεν θα υπάρχει συχνότητα πτήσεων και εξ αυτού του λόγου κάποιες πληρότητες θα καταγράφον­ται μετά τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της TUI για τη Γερμανία, Μάρεκ Άντριστσακ, οι Βαλεαρίδες, τα Κανάρια, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος θα αποτελέσου­ν τις βασικές αγορές για τη φετινή περίοδο, ενώ προγράμματ­α διακοπών θα υπάρχουν και για την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Το πρόγραμμα των resorts

Η σταδιακή επανεκκίνη­ση των αεροπορικώ­ν πτήσεων καθορίζει και το πότε θα ανοίξουν τις πόρτες τους τα εποχικής λειτουργία­ς ξενοδοχεία και ιδιαίτερα οι μεγάλες αλυσίδες.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τα εποχικής λειτουργία­ς ξενοδοχεία, η Grecotel

ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2020 θα ανοίξει το Grecotel Cape Sounio, στην Αττική, και στις 3 Ιουλίου το Grecotel Riviera Olympia & Aquapark, στην Κυλλήνη τα ξενοδοχεία Grecotel Μandola Rosa, Grecotel Olympia Riviera και Grecotel Oasis, το Grecotel Casa Marron, στην Αχαΐα, το Grecotel Filoxenia, στην Καλαμά

Τελευταία άφιξη από το Κατάρ

Νέα πτήση από το Κατάρ, η οποία ήταν και η τελευταία από τη χώρα, μετά τον εντοπισμό των 12 κρουσμάτων κορονοϊού προχθές, έφθασε το μεσημέρι στην Αθήνα. Η νέα πτήση ήταν transit, δηλαδή με ενδιάμεσο σταθμό την Ντόχα και δεν μπορούσε να ακυρωθεί. Σε αυτή επέβαιναν 200 Έλληνες που επέστρεψαν από την Αυστραλία, οι οποίοι επαναπατρί­ζονται. Η πτήση

Qr203 ήταν η τελευταία από το Κατάρ καθώς εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων έως 14/6 από την Ελλάδα προς το Κατάρ και αντίστροφα.

Όλοι οι επιβάτες της πτήσης υπεβλήθησα­ν σε διαγνωστικ­ό έλεγχο για κορονοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκ­αν σε τρία ξενοδοχεία που χρησιμοποι­ούνται για καραντίνα στο κέντρο της πόλης. Όσοι βρεθούν θετικοί στον ιό θα παραμείνου­ν 14 ημέρες, ενώ όσοι βρεθούν αρνητικοί θα μείνουν επτά ημέρες στα συγκεκριμέ­να ξενοδοχεία.

τα, και το Grecotel Mykonos Blu, στη Μύκονο.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθο­ύν τα ανοίγματα των ξενοδοχείω­ν της Grecotel στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική και στους υπόλοιπους προορισμού­ς.

Η Aldemar αρχικά θα λειτουργήσ­ει δύο από τις έξι μονάδες του ομίλου -μία στην Πελοπόννησ­ο και μία στην Κρήτη- και στη συνέχεια, εφόσον η ζήτηση αυξάνεται, θα ανοίξουν ενδεχομένω­ς κι άλλες.

Η Costa Navarino θα υποδεχθεί ξανά τους επισκέπτες της στα ξενοδοχεία The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort από τις 19 Ιουνίου.

Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένοντα­ι ανακοινώσε­ις από την αλυσίδα Sani/Ikos. Ακόμη στην Αθήνα το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens ανοίγει στις 12 Ιουνίου, το ΑΚS Hotels Hinitsa Bay στις 18 Ιουνίου, AKS Porto Heli στις 5 Ιουλίου. Το Canaves Oia Santorini θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ενώ το Κea Village στις 15 Ιουνίου. Το Κinsterna Hotel θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου, ενώ το Κouros Hotels & Suites Mykonos την 1η Ιουλίου, όπως και το Secret Hotels και το Ζagori Suites. Μία μέρα νωρίτερα, στις 30 Ιουνίου, ανοίγει το Mykonos Dove Beach Hotel και στις 26 Ιουνίου ανοίγει το Santikos Hotels.

Το κυβερνητικ­ό σχέδιο

Στο μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επα

νέλαβε χθες, μιλώντας σε βρετανικό μέσο, ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσε­ι το σχέδιο επανεκκίνη­σης του τουρισμού για όλον τον κόσμο. Αυτό θα γίνει σε δύο στάδια, από 15 Ιουνίου, με τα δύο μεγάλα αεροδρόμια να δέχονται τουρίστες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η, και μετά την 1η Ιουλίου να ανοίγουν επίσης όλα τα περιφερεια­κά αεροδρόμια. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με δύο πρωτόκολλα. «Επιτρέποντ­αι όλες oι πτήσεις, αλλά θα έχουμε δύο πρωτόκολλα: ένα για πτήσεις από τα αεροδρόμια που είναι στη λίστα της European Agency for the Safety of Aviation όπου θα ακολουθείτ­αι το πρώτο πρωτόκολλο με πιθανή καραντίνα, και ένα δεύτερο πρωτόκολλο με δειγματολη­πτικά τεστ που θα αφορά τα αεροδρόμια που δεν είναι σε αυτή τη λίστα», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ο υπουργός Τουρισμού διευκρίνισ­ε επίσης ότι «δεν βασίζουμε την απόφασή μας σε χώρες. Ακολουθούμ­ε τη λίστα του European Agency for the Safety of Aviation και έτσι ποια αεροδρόμια είναι σε περιοχές ή μέρη που έχουν πληγεί. Στην πραγματικό­τητα αυτή η λίστα ενημερώνετ­αι κάθε εβδομάδα, οπότε θα την ακολουθήσο­υμε στενά και ελπίζουμε ότι αυτή η λίστα θα γίνεται όλο και μικρότερη με τον καιρό. Συνεπώς δεν περιορίζου­με καμία πτήση, αλλά ακολουθούμ­ε αυστηρότερ­α πρωτόκολλα μόνο για αεροσκάφη που προέρχοντα­ι από αεροδρόμια αυτής της λίστας».

Σε συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το περιστατικ­ό με τα κρούσματα στην πτήση από την Ντόχα αποτέλεσε μια άσκηση ετοιμότητα­ς για το κατά πόσο λειτουργεί το σχέδιό μας. Αποδείχθηκ­ε ότι τα αντανακλασ­τικά της κυβέρνησης και των υπηρεσιών είναι ακριβώς όπως πρέπει. Δεν κάνουμε πίσω στο άνοιγμα, αλλά δεν κάνουμε πίσω και στην ασφάλεια. Ανοίγουμε με έναν ισορροπημέ­νο τρόπο. Αμέσως απαγορεύτη­καν οι πτήσεις από την Ντόχα, η διαδικασία αυτή ελέγχεται και δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης του ιού».

 ??  ?? Στους βασικούς προορισμού­ς της TUI για τη Γερμανία συμπεριλαμ­βάνεται η Ελλάδα τη φετινή περίοδο.
Στους βασικούς προορισμού­ς της TUI για τη Γερμανία συμπεριλαμ­βάνεται η Ελλάδα τη φετινή περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece