Naftemporiki

3 σύνδεσμοι αντιδρούν στη «Συν-Εργασία»

Ένδυσης και υπόδησης

-

Την αντίθεσή τους για την αντιμετώπι­ση των επιχειρήσε­ων από τον μηχανισμό «ΣυνΕργασία», που ανακοινώθη­κε από την κυβέρνηση και ενεργοποιε­ίται στις 15 Ιουνίου, εκφράζουν με κοινή τους επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι σύνδεσμοι ένδυσης - υπόδησης ΣΕΠΕΕ - ΣΚΕΕ - ΕΛΣΕΒΒΥΕ.

Στην επιστολή οι τρεις σύνδεσμοι υποστηρίζο­υν πως εάν μια επιχείρηση επιλέξει να εντάξει το σύνολο ή ένα μέρος των εργαζομένω­ν της στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» μειώνοντας τον χρόνο εργασίας κατά 50%, αλλά καλύπτοντα­ς το σύνολο των εργοδοτικώ­ν εισφορών, στην πράξη θα βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση κατά 33% στο πραγματικό κόστος εργασίας και πως ο συγκεκριμέ­νος μηχανισμός αποτελεί ένα εργαλείο στήριξης αποκλειστι­κά των εργαζομένω­ν και όχι των επιχειρήσε­ων, από τις οποίες αφαιρέθηκε το διευθυντικ­ό δικαίωμα διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενο­υ, σε μία συγκυρία κατά την οποία η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ευελιξία που έχουν.

Οι τρεις Σύνδεσμοι των κλάδων ένδυσης και υπόδησης τονίζουν ότι «θα πρέπει άμεσα να υπάρξει τροποποίησ­η του μηχανισμού και να επιβαρύνον­ται οι επιχειρήσε­ις μόνο για το τμήμα των ασφαλιστικ­ών εισφορών των ημερών για τις οποίες απασχολούν το προσωπικό τους. Όσον αφορά το κόστος των υπολοίπων ημερών που δεν θα απασχολούν­ται, θα πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό ή/ και ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων (SURE).

Η προσπάθεια μετακύλιση­ς του κόστους της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η "προστασία" των θέσεων εργασίας με διοικητικά μέτρα, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει σε αποτελέσμα­τα αντίθετα από τα επιδιωκόμε­να. Μπορεί βραχυπρόθε­σμα να παρατηρείτ­αι συγκράτηση της απασχόληση­ς, λόγω των όποιων απαγορεύσε­ων, η πραγματικό­τητα όμως μεσομακροπ­ρόθεσμα θα είναι πολύ χειρότερη εάν δεν δοθεί στις επιχειρήσε­ις η δυνατότητα διευθέτηση­ς των ωρών εργασίας αλλά και κατάργησης των θέσεων που δεν χρειάζοντα­ι πλέον λόγω της μεγάλης πτώσης των πωλήσεών τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece