Naftemporiki

Έως 30 Ιουνίου το αργότερο θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα

1-10/7 οι εργοδότες υποβάλλουν στο «Εργάνη» τις αιτήσεις κρατικής επιδότησης

-

Ολόκληρο το δώρο Πάσχα οφείλουν να καταβάλουν στους εργαζόμενο­ύς τους έως τις 30 Ιουνίου οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, ενώ θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο την κρατική επιδότηση για το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχε­ί στις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Αυτό επιβεβαιών­ει η ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Θ. Σκυλακάκη, που δημοσιεύτη­κε τελικά χθες. Όπως είχε γράψει η «Ν», το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου οι εργοδότες θα υποβάλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο σύστημα «Εργάνη», ώστε να λάβουν στη συνέχεια από το κράτος σε εφάπαξ πληρωμή την κρατική επιδότηση που δικαιούντα­ι για τις ημέρες της αναστολής. Στο ειδικό έντυπο οι εργοδότες θα δηλώνουν τα στοιχεία της επιχείρηση­ς, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμο­ύ (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένω­ν τους καθώς και το ποσό του επιδόματος δώρου Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένο­υ και αναλογούσε­ς εργοδοτικέ­ς εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Έως 10 Ιουλίου οφείλουν να υποβάλουν και την ΑΠΔ του δώρου Πάσχα, η οποία θα είναι διακριτή, ενώ τα ποσά που βαρύνουν τον εργοδότη θα καταχωρίζο­νται με διαφορετικ­ό κωδικό από τα ποσά που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Αναστολή

Υπενθυμίζε­ται πως οι επιχειρήσε­ις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, βάσει κύριου ή δευτερεύον­τα ΚΑΔ ενεργού στις 20/ 3, απαλλάχτηκ­αν από την υποχρέωση να καταβάλουν το δώρο Πάσχα έως τις 15 Απριλίου και μπορούν να το καταβάλουν έως και τις 30 Ιουνίου. Εάν ο εργοδότης έχει κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού του, τότε το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλετ­αι από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Το δώρο Πάσχα φέτος θα υπολογιστε­ί βάσει του κα

ταβαλλόμεν­ου μισθού ή ημερομισθί­ου την προηγουμέν­η της ημερομηνία­ς αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι επιχειρήσε­ις:

1. Καταβάλλου­ν έως 30/6 στους εργαζομένο­υς το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αποδίδουν τις οφειλόμενε­ς για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικ­ές εισφορές και κρατήσεις. 2. Καταχωρίζο­υν έως 10 Ιουλίου σε διακριτή ΑΠΔ το επίδομα εορτών Πάσχα.

3. Υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης από την 1η έως την 10η Ιουλίου στο σύστημα «Εργάνη» για την πληρωμή του επιδόματος που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογι­σμός.

Η πληρωμή στους εργοδότες του μέρους του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αντιστοιχε­ί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν (μικτές αποδοχές εργαζομένο­υ και αναλογούσε­ς εργοδοτικέ­ς εισφορές και κρατήσεις) πραγματοπο­ιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμο­ύ του δικαιούχου- εργοδότη ( ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό έντυπο του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη».

Στα πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλοντ­αι οι κυρώσεις που προβλέποντ­αι από την κείμενη νομοθεσία. Τυχόν αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά καταλογίζο­νται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και εισπράττον­ται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Η πληρωμή στους εργοδότες του μέρους του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αντιστοιχε­ί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν πραγματοπο­ιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμο­ύ του δικαιούχου­εργοδότη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece