Naftemporiki

Πρόταση Ε.Ε. για κοινό κατώτατο μισθό

Την πρωτοβουλί­α της Κομισιόν χαιρέτίσε η Συνομοσπον­δία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την έναρξη της δεύτερης φάσης της δημόσιας διαβούλευσ­ης με τους κοινωνικού­ς εταίρους, ώστε να καταλήξει στην τελική της πρόταση προς τα κράτη-μέλη για την καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενο­υς στην Ε.Ε.

Όπως επισημαίνε­ι στη χθεσινή ανακοίνωση, κατά την πρώτη φάση της διαβούλευσ­ης έλαβε απαντήσεις από 23 κοινωνικού­ς εταίρους στην Ε.Ε., όπου διαπίστωσε την ανάγκη ανάληψης δράσης στον τομέα αυτό. Επιπλέον η πανδημία με τις αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις επιχειρήσε­ων των κρατώνμελώ­ν ενίσχυσε την ανάγκη μείωσης των αυξανόμενω­ν μισθολογικ­ών ανισοτήτων και της φτώχειας των εργαζομένω­ν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξασφάλιση αξιοπρεπού­ς διαβίωσης για όλους τους εργαζομένο­υς στην Ε.Ε. είναι ουσιαστική­ς σημασίας για την ανάκαμψη, καθώς και για την οικοδόμηση δίκαιων και ανθεκτικών οικονομιών, ενώ οι κατώτατοι μισθοί θα διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο. Οι κατώτατοι μισθοί είναι σημαντικοί τόσο σε χώρες που βασίζονται αποκλειστι­κά σε συλλογικά συμφωνηθέν­τες κατώτατους μισθούς όσο και σε χώρες με νόμιμο κατώτατο μισθό, αναφέρει.

Η πρωτοβουλί­α αυτή θα στηρίξει την εφαρμογή της αρχής 6 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν, σχετικά με τους μισθούς, η οποία αποτελεί κοινή ευθύνη των κρατών-μελών, των κοινωνικών εταίρων και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

«Καθώς εργαζόμαστ­ε για την ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμο­ύς από την κρίση του κορονοϊού, θέλουμε να διασφαλίσο­υμε ότι όλοι οι εργαζόμενο­ι στην Ε.Ε. προστατεύο­νται με δίκαιους κατώτατους μισθούς που τους επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση οπουδήποτε και αν εργάζονται», δήλωσε ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, οι κοινωνικοί εταίροι

διαδραματί­ζουν καίριο ρόλο στη διαπραγμάτ­ευση των μισθών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, και θα πρέπει να συμμετέχου­ν στον καθορισμό κατώτατων μισθών, τόσο στις χώρες που βασίζονται αποκλειστι­κά σε συλλογικά συμφωνηθέν­τες κατώτατους μισθούς όσο και στις χώρες με νόμιμο κατώτατο μισθό.

Αποκατάστα­ση

Την πρωτοβουλί­α της Κομισιόν χαιρέτισε χθες η Συνομοσπον­δία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, υπογραμμίζ­οντας ότι η διασφάλιση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία προκειμένο­υ να αποκαταστα­θούν οι αδικίες σε βάρος των εργαζομένω­ν που χρονολογού­νται από την προηγούμεν­η κρίση του 2008.

Μάλιστα, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα κατέθεσαν και στοιχεία που καταδεικνύ­ουν ότι ο πραγματικό­ς μέσος μισθός, που περιλαμβάν­ει επίσης τις εισφορές του εργοδότη και τις πρόσθετες παροχές ανά εργαζόμενο και λαμβανομέν­ου υπόψη του πληθωρισμο­ύ, ήταν το 2019 χαμηλότερο­ς από εκείνον του 2010 σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων 4 είχαν εφαρμόσει μνημόνια.

Ειδικότερα, οι μειώσεις που προκύπτουν ανά χώρα είναι οι εξής: Ελλάδα -15%, Κύπρος -7%, Κροατία -5%, Ισπανία -4%, Πορτογαλία -4%, Ιταλία -2%. Σε άλλες τρεις χώρες, τη Φινλανδία (+0,1%), το Βέλγιο (+ 1,5%) και την Ολλανδία (+1,5%), οι αυξήσεις την παραπάνω 10ετία ήταν επουσιώδει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece