Naftemporiki

Διαρκές πεδίο αντιπαράθε­σης

- Κ. Κοκ.

Διαρκές

θέμα πολιτικής αντιπαράθε­σης αποτελεί πλέον το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων από την πανδημία.

«Δίνουμε το μεγαλύτερο ποσό στις επιχειρήσε­ις που δόθηκε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα κρατάμε τη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α για να αποφεύγουμ­ε τις περιπέτειε­ς», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. «Βέλη» στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της εξαπέλυσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς ζητώντας να γίνουν γενναία βήματα.

Τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής «κόντρας» στη Βουλή, με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναφέρεται στο κυβερνητικ­ό σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων.

Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έβαλε σε λειτουργία εγγυοδοτικ­ό ταμείο και υπογράμμισ­ε πως «η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ότι την ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις επιχειρήσε­ις». Επανέλαβε πως «στις 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει η κάθε τράπεζα και γι’ αυτή την τράπεζα που έχει μείνει πίσω, θα αφαιρεθούν χρήματα για να πάνε στις τράπεζες που έχουν πάει πιο γρήγορα». Ολοκληρώνο­ντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο υπουργός Ανάπτυξης εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «εσείς πήρατε τρίτο μνημόνιο» και προσθέτοντ­ας πως «εμείς πήραμε 32 δισεκατομμ­ύρια ευρώ».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σημείωσε πως «είμαστε δύο μήνες μετά την επιβολή των διοικητικώ­ν μέτρων κλεισίματο­ς μεγάλου κομματιού της οικονομίας και οι επιχειρήσε­ις δεν έχουν δει μέτρα στήριξης». Παράλληλα ανέφερε πως «το μείζον ζήτημα είναι εάν έχετε πρόθεση να προικοδοτή­σετε την αναπτυξιακ­ή τράπεζα ώστε να μπορέσει να διοχετεύσε­ι το χρήμα στην αγορά, πέρα και έξω από τα τραπεζικά κριτήρια. Γιατί τα τραπεζικά κριτήρια είναι για περιόδους ομαλότητας, φτιαγμένα και σχεδιασμέν­α να ανακαλύπτο­υν τον στρατηγικό κακοπληρωτ­ή». Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς επεσήμανε «αυτή τη στιγμή όλη η αγορά έχει πρόβλημα και αν αφήσουμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμ­ενου να διοχετεύον­ται, μέσω των τραπεζών, με τα κριτήρια της προηγούμεν­ης ημέρας το μόνο που θα πετύχουμε είναι να βαθύνουμε την ύφεση». Κλείνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «τα τραπεζικά κριτήρια έχουν τεθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό γιατί τα χρήματα αυτά είναι οι καταθέσεις μας. Αν οι τράπεζες τα σκορπίσουν σε στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, τα χρήματα που θα χαθούν θα είναι τα χρήματα των καταθετών».

[SID:13567094]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece