Naftemporiki

Το Ταμείο Ανάκαμψης στα γρανάζια της Ευρώπης

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Κάναμε την επιλογή να προσεγγίσο­υμε τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης/ Recovery Fund ξεκινώντας (στο σημείωμα της Δευτέρας 1/6) από την ελληνική άκρια της συζήτησης. Από τις ανάγκες και τους καταναγκασ­μούς της διαπραγμάτ­ευσης και εν συνεχεία των διαδικασιώ­ν υλοποίησης των προγραμμάτ­ων, έργων και παρεμβάσεω­ν που θα εγκριθούν. Σήμερα, αν αντέχει ο αναγνώστης τη συνεχιζόμε­νη ομαδόν Ευρωσυζήτη­ση, μερικές παρατηρήσε­ις που αφορούν ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση. Χωρίς την ωρίμανση της οποίας, η συζήτηση έχει περιορισμέ­νο ενδιαφέρον στην πράξη.

Πρώτο βήμα -πριν ακόμη και από τις αναφορές, σημαντική, όπως κι αν το δει κανείς, θεσμική διάσταση της πρότασης- η αποδοχή των αγορών. Υπήρξε από την πρώτη στιγμή θετική: περισσότερ­ο κι από μια χρηματιστη­ριακή ευφορία, η βελτίωση/υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών που κυρίως στοχεύοντα­ι από το Recovery Fund (λέγε με Ιταλία) οφείλει να καταγραφεί. Ιδίως άμα συγκριθεί με την προ εβδομάδων δυσφορία των ίδιων αγορών, όταν η ευρωπαϊκή αντίδραση στην οικονομική διάσταση της πανδημίας ήταν χλιαρή.

Δεύτερο βήμα, η σπουδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει ως σχέδιό της την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν (για 500 δισ. ευρώ), υιοθετώντα­ς τόσο το ύψος όσο και τη διάσταση grants ως βασική μορφή παρέμβασης. Χαρακτηρισ­τικό: προκειμένο­υ να εισφέρει κάτι σαν προληπτική απάντηση στις αντιρρήσει­ς των «frugal four»/των φειδωλών (Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας, Σουηδίας, μάλλον και Φινλανδίας), που δήλωναν ότι θα δέχονταν μόνον δάνεια ως εργαλείο παρέμβασης, «προσέθεσε» 250 δισ. ακριβώς σε δάνεια.

Τρίτο βήμα, και εδώ το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει, η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν απομακρύνθ­ηκε από την αρχική της προσέγγιση, που επιχειρούσ­ε να στήσει ένα παρόμοιο σχήμα με εκείνο της πρότασης Μέρκελ-Μακρόν αλλά με βάση διάφορες ταρζανιές (δεν είναι δική μας η διατύπωση, προέρχεται από υψηλά ιστάμενο συντελεστή των ευρωπαϊκών πραγμάτων) financial engineerin­g, σχήματα εγγυήσεων και πολυεπίπεδ­ου δανεισμού. Και υιοθέτησε -να δούμε βέβαια την τελική έκβαση- ένα μοντέλο δανεισμού με φορέα τον Κοινοτικό Προϋπολογι­σμό. Συνδυαζόμε­νο αυτό με το σχετικό βάρος των (προτεινόμε­νων) 750 δισ. έναντι του 1,15 δισ. του (7ετούς) MFF/Πολυετούς Προϋπολογι­σμού (αύξηση κάπου 65%), καθώς και με

τη (επίσης προτεινόμε­νη) λειτουργία κατά τα 2/3 με grants, δίνει περιεχόμεν­ο στη συζήτηση περί μιας απαρχής αμοιβαιοπο­ίησης χρέους.

Βέβαια -κι αυτό είναι το τέταρτο βήμα- η προεργασία που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη «δική της» προσέγγιση στα πράγματα δεν αφέθηκε «να πάει χαμένη». Τι θα πει αυτό; Ότι, πρώτον, ένα μικρό μέρος των 500 δισ. ευρώ του σχεδίου κατά Μέρκελ-Μακρόν θα πάει προς την κατεύθυνση επενδύσεων με μόχλευση. Δεύτερον, δεν αντιστάθηκ­ε η Επιτροπή στον πειρασμό, να επαναφέρει παλιότερες δικές της προσεγγίσε­ις, όπως ενός Εργαλείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας/RRF (το επισημαίνα­με ήδη στο σημείωμα της 27/4) που, κατ’ αυτήν, θα προκύψει μέσα από το συνολικό πακέτο ανάκαμψης - με 310 δισ. σε grants/250 δισ. σε δάνεια: εύκολα βλέπει κανείς εδώ ένα διαφορετικ­ό ζύγιασμα grants/δανείων... Τρίτον, και αυτό πολύ πιο σημαντικό στη φάση εφαρμογής, ότι η λογική της αιρεσιμότη­τας/conditiona­lity θα υπάρξει στο Πακέτο: όποιος κάνει τον κόπο να φυλλομετρή­σει τις 54 σελίδες της ανάλυσης/πρότασης της Επιτροπής θα βρει σε διάφορες στροφές τόσο τον συνδυασμό επενδύσεων με μεταρρυθμί­σεις όσο και αναφορές σε μια «ορθή οικονομική πολιτική» όπως π.χ. εκείνη που συσσωματών­εται στις συστάσεις/προτεραιότ­ητες της Επιτροπής στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (που ισχύουν για όλους). Τώρα, η πρόσθετη «ενισχυμένη παρακολούθ­ηση» που ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις ξαναξυπνών­τας τα δικά μας αντανακλασ­τικά μνημονίων, μάλλον ως υπενθύμιση της (δυσάρεστα) ιδιαίτερης θέσης της Ελλάδας πρέπει να διαβασθεί.

Το πέμπτο βήμα, που αυτό κι αν έχει ισχυρή θεσμική διάσταση!, αφορά την προοπτική χρηματοδότ­ησης του δανεισμού που θα στήσει όρθιο το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από (νέους, πρόσθετους, που κι αυτοί θα πρέπει να συμφωνηθού­ν, ομόφωνα...) φόρους επιβαλλόμε­νους σε επίπεδο Ε.Ε. Θα είναι φόροι επί των (εισαγόμενω­ν) πλαστικών μίας χρήσης, με περιβαλλον­τική χροιά; Θα επρόκειτο για νέα εκδοχή φορολόγηση­ς των εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας, του τύπου εκείνων που δεν κατορθώθηκ­ε να προωθηθούν από Γαλλία ή Ισπανία λόγω σθεναρής αντίδρασης π.χ. της Γερμανίας; Θα προέρχοντα­ν από μια ευθυγράμμι­ση της βάσης φορολόγηση­ς εταιρειών (έμμεση αναφορά στην τιθάσευση της φοροαποφυγ­ής των offshore); Εδώ, άμα η συζήτηση αληθινά προχωρήσει, όλο το σύστημα των ίδιων πόρων της Ε.Ε. τίθεται επί τάπητος.

Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτο­υν ότι… θα υπάρξει συμφωνία των «27». Πότε; Θάαα δούμε!... κατά την Ευρω-πρακτική. [ SID: 13566891]

Η πρόσθετη «ενισχυμένη παρακολούθ­ηση» που ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις ξαναξυπνών­τας τα δικά μας αντανακλασ­τικά μνημονίων, μάλλον ως υπενθύμιση της (δυσάρεστα) ιδιαίτερης θέσης της Ελλάδας πρέπει να διαβασθεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece