Naftemporiki

Ποιος ο ρόλος για τις κεντρικές τράπεζες;

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Για το 2020, οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ακολουθούν ήδη μια επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική, όχι μόνον λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η τελευταία απλώς «χάλασε» σχέδια που προϋπήρχαν. Όπως και να έχουν τα πράγματα στη ζώνη του ΟΟΣΑ, το δημόσιο έλλειμμα κατά μέσο όρο θα φθάσει το 14% του ΑΕΠ και το ποσοστό χρέους θα αυξηθεί κατά δύο με τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες. Κατά μέσο όρο θα ξεπερνά το 100%,με αιχμές κοντά στο 200%για την Ελλάδα. Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι χώρες με υψηλή κρατική συμμετοχή στην οικονομία, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θα υπερχρεωθο­ύν και το 2021, το τεράστιο θέμα προς συζήτηση είναι τι θα γίνει με αυτή την υπερχρέωση μετά την κρίση της πανδημίας.

Το δικό μας ερώτημα όμως, με βάση αυτά που βλέπουμε, ακούμε και έχουμε μπροστά μας υπό τη μορφή πολιτικών αποφάσεων, είναι αν όντως υπάρχει θέμα προς συζήτηση. Και τούτο διότι, για πολλούς λόγους, δεν τίθεται θέμα μείωσης της δημόσιας υπερχρέωση­ς, αλλ’ ούτε αποπληρωμή­ς χρέους που εκδόθηκε το 2020 και μετά.

Ο πρώτος λόγος που εξηγεί γιατί η συζήτηση στο θέμα της αποπληρωμή­ς δημόσιων χρεών είναι περίεργη, οφείλεται στο ότι εάν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μειώνουν ποτέ το ύψος των ισολογισμώ­ν τους, το δημόσιο χρέος που κατακρατού­ν εκ των πραγμάτων ακυρώνεται. Στην πράξη, οι Κεντρικές Τράπεζες επανεπιστρ­έφουν τα κέρδη τους (περιλαμβαν­ομένων και των τόκων για το δημόσιο χρέος) στα κράτη. Συνεπώς κατακρατού­ν δωρεάν δημόσιο χρέος, το οποίο δεν επαναπωλού­ν και συνεχώς ανανεώνουν.

Έχουμε να κάνουμε έτσι με χρέος το οποίο οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν καταστήσει μη αναστρέψιμ­ο και που ως εκ τούτου είναι διαρκές και δωρεάν. Αυτό που μετρά λοιπόν είναι το κομμάτι του δημοσίου χρέους που δεν κατακρατεί­ται από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Μια άλλη διάσταση της σημερινής κατάστασης είναι αυτή της ιδιωτικής αποταμίευσ­ης. Όπως διαπιστώθη­κε μετά την κρίση των subprimes, υπήρξε ένα πλεόνασμα αποταμίευσ­ης του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επαναληφθε­ί και τώρα, όχι βέβαια σε χώρες όπως η Ελλάδα. Στη διάρκεια του lockdown τα νοικοκυριά αποταμίευα­ν γιατί δεν μπορούσαν να καταναλώσο­υν. Μετά την άρση όμως του lockdown, η κακή κατάσταση των επιχειρή

σεων, η υγειονομικ­ή αβεβαιότητ­α και η οικονομική ανασφάλεια θα τονώσουν την αποταμίευσ­η προφύλαξης και θα αποδυναμώσ­ουν τις επενδύσεις.

Θα υπάρξει έτσι πλεόνασμα ιδιωτικής αποταμίευσ­ης, που θα συνοδεύετα­ι με αποστροφή προς τις επενδύσεις, με πιθανή συνέπεια η αποταμίευσ­η αυτή να επενδυθεί σε δημόσιο χρέος, που σημαίνει ότι το τελευταίο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ακόμα και αν οι Κεντρικές Τράπεζες μειώνουν τις αγορές τους σε δημόσιους τίτλους.

Αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι χώρεςμέλη του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ακόμα και αν δεν πιστεύουν στη βιώσιμη αποταμίευσ­η του ιδιωτικού τομέα και στη μη αποδυνάμωσ­η του δημοσίου χρέους, στη σημερινή χρηματοοικ­ονομική συγκυρία μπορούν να εκδώσουν χρέος μακροχρόνι­ας ωρίμανσης με ασήμαντο επιτόκιο.

Στις ΗΠΑ, το επιτόκιο για 30 χρόνια κυμαίνεται στο 1,2%, ενώ στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα αντίστοιχα ποσοστά για 50 χρόνια είναι 0,8% και 0,4%.

Η κατάσταση αυτή λοιπόν μας υποβάλλει τη σκέψη ότι εφόσον τα κράτη μπορούν να χρηματοδοτ­ούνται για πάρα πολλά χρόνια με ασήμαντα επιτόκια, την ώρα που η διαθέσιμη ιδιωτική αποταμίευσ­η παραμένει ισχυρή, ουσιαστικό πρόβλημα δημοσίου χρέους δεν υπάρχει.

Αντιθέτως όμως υπάρχει θέμα διάθεσης και προσανατολ­ισμού αυτής της ρευστότητα­ς, η οποία εσχάτως έχει πάρει απίθανες διαστάσεις.

Αν εκ νέου ένα μέρος της κατευθυνθε­ί προς την απόκτηση ή τη διάσταση στοιχείων του ενεργητικο­ύ (ακίνητα, αμοιβαία τέλη), τότε η διεθνής οικονομία δύσκολα θα γνωρίσει ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα θα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση ανισορροπί­ας, η οποία δεν είναι και ό,τι το καλύτερο για την πραγματική οικονομική δραστηριότ­ητα. Θα έχουμε έτσι μονιμοποίη­ση των φαινομένων φούσκας, γύρω από τα οποία προφανώς θα παίζονται και τα γεωπολιτικ­ά παίγνια. Το θετικό στην ιστορία αυτή είναι η αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαλλαγμέν­η από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να προχωρήσει πλέον και στην οικονομική της ενοποίηση, η οποία υπό τις σημερινές συνθήκες δεν σηκώνει πολλές αναβολές πλέον.

Όσο για τις Κεντρικές Τράπεζες και την ανεξαρτησί­α τους, ας μας επιτραπεί να χαμογελάσο­υμε με ένα καλό ανέκδοτο. [ SID: 13566892]

Στη ζώνη του ΟΟΣΑ, το δημόσιο έλλειμμα κατά μέσο όρο θα φθάσει το 14% του ΑΕΠ και το ποσοστό χρέους θα αυξηθεί κατά δύο με τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες. Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μειώνουν ποτέ το ύψος των ισολογισμώ­ν τους, το δημόσιο χρέος που κατακρατού­ν εκ των πραγμάτων ακυρώνεται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece