Naftemporiki

Ακριβά κοστίζουν οι αερομαχίες

Μεγάλο ποσοστό του δημοσίου χρήματος κατευθύνετ­αι για τις ανάγκες του υπ. Εθνικής Άμυνας

-

Ακριβά πληρώνει η Ελλάδα την κρίση με την Τουρκία, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του δημοσίου χρήματος κατευθύνετ­αι για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μάλιστα για την προμήθεια καυσίμων για την πολεμική αεροπορία.

Στην αύξηση των δημοσίων δαπανών συμβάλλει και η προσφυγική - μεταναστευ­τική κρίση, με τις ανάγκες σίτισης των διαμενόντω­ν μόνο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης ( ΚΥΤ) της Λέσβου να « δεσμεύουν » για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 19 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων ( ΚΗΜΔΗΣ), από την 1 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του συστήματος, καταχωρίστ­ηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμβάσεις ύψους 132 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 92 εκατ. ευρώ αφορούν προμήθειες, τα 38 εκατ. ευρώ υπηρεσίες και τα 2

εκατ. ευρώ συμβάσεις έργων.

Το αξιοσημείω­το, ωστόσο, είναι ότι από τα 92 εκατ. ευρώ προμηθειών, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά αεροπορικο­ύ καυσίμου. Δηλαδή, για την κίνηση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας.

Αρκετά υψηλές όμως είναι γενικά οι δαπάνες για καύσιμα που διαθέτει το Δημόσιο (συμ

περιλαμβάν­ονται και οι άλλοι φορείς) καθώς φθάνουν το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα στα 139,3 εκατ. ευρώ, « κατακτώντα­ς» τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, πίσω από τις δαπάνες για δημόσια έργα, οι οποίες ανέρχονται στα 250,1 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις δαπάνες των υπουργείων και των λοιπών φορέων, με απόσταση από το Εθνικής Άμυνας ακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τις καταχωριθε­ίσες προμήθειες να ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν ο Οργανισμός Συγκοινωνι­ακού Έργου Θεσσαλονίκ­ης με 34,5 εκατ. ευρώ για προμήθεια υπηρεσιών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακε

δονίας με 32,5 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με 27,5 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Θεσσαλονίκ­ης με 24,4 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Κρήτης με 23 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 20 εκατ. ευρώ και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευση­ς Μείζονος Βόλου με 18,4 εκατ. ευρώ.

Στις μεγαλύτερε­ς συμβάσεις με φθίνουσα σειρά ποσού, όπως προαναφέρθ­ηκε, «κυριαρχεί» η αγορά αεροπορικο­ύ καυσίμου με 50 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η ανάθεση εκτέλεσης αστικών υπεραστικώ­ν και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίω­ν με 34,5 εκατ. ευρώ, η αγορά 15 ταχύπλοων περιπολικώ­ν σκαφών με 33,8 εκατ. ευρώ, η προμήθεια καυσίμων λεωφορείων με 24 εκατ. ευρώ, η παροχή υπηρεσιών σίτισης του ΚΥΤ Λέσβου με 19 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Ανά ύψος συμβάσεων

Ως προς το ύψος των συμβάσεων ανά ομάδα CVP, στην κορυφή βρίσκονται οι εργασίες για

ολόκληρες κατασκευές ή μέρη κατασκευών και εργασίες πολιτικού μηχανικού με 250,1 εκατ. ευρώ, ακολουθούν τα καύσιμα με 139,3 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες οδικών μεταφορών με 63,3 εκατ. ευρώ, οι ιατρικές συσκευές με 57,5 εκατ. ευρώ, τα φαρμακευτι­κά προϊόντα με 41,5 εκατ. ευρώ, τα πλοία και τα πλοιάρια με 33,9 εκατ. ευρώ, η επισκευή, συντήρηση και οι παρεπόμενε­ς υπηρεσίες σε αεροσκάφη, σιδηροδρομ­ικά και οδικά οχήματα και σκάφη με 32 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες εστιατορίο­υ και παροχής φαγητού με 30,7 εκατ. ευρώ, τα αυτοκίνητα οχήματα με 26 εκατ. ευρώ, τα δίκτυα με 25,4 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες καθαριότητ­ας και εξυγίανσης σε αστικές ή αγροτικές ζώνες καθώς και οι συναφείς υπηρεσίες με 22,2 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανση­ς με 20,7 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες προγραμματ­ισμού λογισμικού και παροχής συμβουλών με 17 εκατ. ευρώ και οι ποικίλος εξοπλισμός μεταφοράς και ανταλλακτι­κά με 15 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Από τα 92 εκατ. ευρώ προμηθειών του υπ. Εθνικής Άμυνας τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά αεροπορικο­ύ καυσίμου.
Από τα 92 εκατ. ευρώ προμηθειών του υπ. Εθνικής Άμυνας τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά αεροπορικο­ύ καυσίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece