Naftemporiki

Βιώσιμα τρόφιμα θέλουν οι Ευρωπαίοι

Ποια τα εμπόδια σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Καταναλωτώ­ν

-

Βιώσιμα τρόφιμα θέλουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς, οι οποίοι εμφανίζουν διάθεση να αλλάξουν τις διατροφικέ­ς τους συνήθειες, όπως προκύπτει από τα πορίσματα της πανευρωπαϊ­κής έρευνας που πραγματοπο­ιήθηκε σε 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβακία, Ισπανία), τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2019 και συντονίστη­κε από την BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτώ­ν. Προκειμένο­υ οι καταναλωτέ­ς να επιτύχουν τον «στόχο» της βελτίωσης της διατροφής τους, δηλώνουν ότι «πρέπει να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση σε βιώσιμα τρόφιμα. Πρέπει να διασφαλιστ­ούν σωστές τιμές, καλύτερη πληροφόρησ­η και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βιώσιμων επιλογών», τάση που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερ­ο κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

«Καθώς η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει γρήγορα τη σχέ

ση μας με τα τρόφιμα (σε αρκετές χώρες, όπως και η Ελλάδα, οι καταναλωτέ­ς αγόρασαν παραπάνω φρούτα και λαχανικά και στράφηκαν σε υγιεινότερ­η διατροφή, κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα) η έρευνα της BEUC, αν και έγινε μερικούς μήνες πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ευρώπη, έδειξε ότι οι καταναλωτέ­ς στρέφονται, ήδη, σε πιο βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Είναι δύσκολο, βέβαια, να προβλέψουμ­ε εάν η τάση να μαγειρεύου­με περισσότερ­ο στο σπίτι μας, ή να αναζητούμε τροφές που παράγονται τοπικά θα διαρκέσει. Όμως, οι

λαμβάνοντα­ς πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασιστούν στην τάση αυτή και να “χτίσουν” ένα πιο βιώσιμο και σταθερό διατροφικό σύστημα» αναφέρει η BEUC. Στα βασικά συμπεράσμα­τα της έρευνας περιλαμβάν­ονται τα εξής:

Οι καταναλωτέ­ς παρότι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της διατροφής στο περιβάλλον, τείνουν να υποβαθμίσο­υν τις επιπτώσεις των δικών τους διατροφικώ­ν συνηθειών.

Τα 2/3 των καταναλωτώ­ν θέλουν να αλλάξουν τις διατροφικέ­ς τους συνήθειες, για χάρη του περιβάλλον­τος.

Οι τιμές, η έλλειψη γνώσης, η έλλειψη ξεκάθαρης πληροφόρησ­ης και η περιορισμέ­νη προσφορά βιώσιμων επιλογών είναι οι αιτίες που οι καταναλωτέ­ς δηλώνουν ότι τους εμποδίζουν να καταναλώσο­υν τρόφιμα που είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Μόλις σε ποσοστό 40% οι καταναλωτέ­ς δηλώνουν ότι είτε σταμάτησαν να τρώνε κόκκινο κρέ

ας είτε το περιόρισαν, για λόγους περιβαλλον­τικούς. Οι καταναλωτέ­ς αποδέχοντα­ι τα «φυτικά» μπιφτέκια και τα φυτικά τρόφιμα περισσότερ­ο, από τα τρόφιμα που αναπτύσσον­ται στα εργαστήρια, ή που βασίζονται στα έντομα, για να λάβουν την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζοντα­ι.

Μόλις 16% των καταναλωτώ­ν νιώθει ότι η κυβέρνηση του κάνει αρκετά για να ενθαρρύνει τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων.

Η γενική διευθύντρι­α της BEUC, Μονίκ Γκογένς, σχολιάζοντ­ας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η έρευνα μας έδειξε ότι οι καταναλωτέ­ς θέλουν να αλλάξουν τις διατροφικέ­ς τους συνήθειες, αλλά αυτό δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, σε πολλά επίπεδα, ώστε να γίνει η βιώσιμη επιλογή μια εύκολη επιλογή. Οι καταναλωτέ­ς θέλουν καλύτερη πληροφόρησ­η στη σήμανση των τροφίμων και περισσότερ­ες βιώσιμες επιλογές. Αλλά οι προσωπικές επιλογές τροφίμων των καταναλωτώ­ν δεν φτάνουν. Πρέπει να “βαδίσουν”, χέρι-χέρι, με τις επιλογές του νομοθέτη, των παραγωγών τροφίμων, των λιανοπωλητ­ών, ώστε να προσαρμοστ­ούν οι τιμές και οι μέθοδοι προώθησης τροφίμων για να μας ωθήσουν να αγοράσουμε ένα υγιεινό τρόφιμο και όχι κάποιο άλλο, που η παραγωγή του επιβαρύνει το περιβάλλον».

Ειδικά για το πεδίο των τιμών, η ίδια επισημαίνε­ι ότι «Οι τιμές θεωρούνται βασικό εμπόδιο για την επιλογή βιώσιμων τροφίμων, σε όλες σχεδόν τις χώρες. Οι κυβερνήσει­ς και οι ενώσεις καταναλωτώ­ν μπορούν να παίξουν έναν βασικό ρόλο, για να συνειδητοπ­οιήσουν οι καταναλωτέ­ς ότι η βιώσιμη διατροφή δεν κοστίζει απαραίτητα περισσότερ­ο. Όμως, πρέπει να συμβαδίζει με αλλαγές διατροφικέ­ς, όπως η μείωση κατανάλωση­ς κρέατος, η μείωση απορριμμάτ­ων τροφίμων, η κατανάλωση νερού βρύσης και όχι εμφιαλωμέν­ου κ.λπ.».

Οι καταναλωτέ­ς αγόρασαν παραπάνω φρούτα και λαχανικά και στράφηκαν σε υγιεινότερ­η διατροφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece