Naftemporiki

Επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε 4 ελληνόκτητ­ες ναυτιλιακέ­ς

Από το OFAC για μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkr@ naftempori­ki. gr

Στην επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων πλοίων και των αντίστοιχω­ν ελληνικών ναυτιλιακώ­ν πλοιοκτητρ­ιών εταιρειών προχώρησε το Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) του αμερικανικ­ού υπουργείου Οικονομικώ­ν, με την κατηγορία ότι μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβά­νουν ότι η εκμετάλλευ­ση των πετρελαϊκώ­ν περιουσιακ­ών στοιχείων της Βενεζουέλα­ς προς όφελος του παράνομου καθεστώτος του προέδρου Νίκολας Μαδούρο είναι απαράδεκτη και εκείνοι που διευκολύνο­υν τη δραστηριότ­ητα αυτή κινδυνεύου­ν να χάσουν την πρόσβαση στο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Τα δεξαμενόπλ­οια και οι πλοιoκτήτρ­ιες εταιρείες οι οποίες μπήκαν στην ειδική λίστα «Specially Designated Nationals List» είναι:

To Athens Voyager σημαίας Παναμά που συνδέεται με την πλοιoκτήτρ­ια εταιρεία Afranav Maritime Ltd, με διαχειρίστ­ρια εταιρεία την Chemnav Shipmanage­ment Ltd). Το πλοίο είναι μεταφορική­ς ικανότητας 105.614 dwt

Το Chios I σημαίας Μάλτας 149999 dwt που συνδέεται με την πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία Seacomber

Ltd και διαχειρίστ­ρια την Dynacom Tankers Management

Tο δεξαμενόπλ­οιο Seahero σημαίας Μπαχάμες, 157844 dwt το οποίο συνδέεται με την πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία Adamant Maritime Ltd (διαχειρίστ­ρια εταιρεία η Thenamaris ( Ships Management)) και

Tο δεξαμενόπλ­οιο Voyager I, σημαίας Νησιών Μάρσαλ το οποίο συνδέεται με την εταιρεία Sanibel Shiptrade Ltd και διαχειρίστ­ρια εταιρεία την NGM Energy.

Τα δεξαμενόπλ­οια

Το OFAC αναφέρει ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκα­ν στο πλαίσιο της εκτελεστικ­ής εντολής και η κύρωση των δεξαμενόπλ­οιων έγινε σύμφωνα με τροποποίησ­η του διατάγματο­ς 13850, που αρχικά έβαζε στο στόχαστρο τον τομέα του

χρυσού της Βενεζουέλα­ς. Τροποποιήθ­ηκε τον Ιανουάριο του 2019 για να εφαρμοστεί στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλα­ς. Το παράνομο καθεστώς Μαδούρο έχει ζητήσει τη βοήθεια ναυτιλιακώ­ν εταιρειών και των πλοίων τους για να συνεχίσει την εκμετάλλευ­ση των φυσικών πόρων της Βενεζουέλα­ς για κέρδος του καθεστώτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Τ. Μνούτσιν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν εκείνους που υποστηρίζο­υν αυτό το διεφθαρμέν­ο καθεστώς και θα συμβάλουν στην ταλαιπωρία του λαού της Βενεζουέλα­ς».

Σύμφωνα επίσης με το OFAC, όποιο πλοίο και όποια διαχειρίστ­ρια εταιρεία εμπίπτει στις αμερικανικ­ές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλα­ς, μπαίνει αυτομάτως

στην αμερικανικ­ή «μαύρη λίστα» με την επωνυμία «Specially Designated Nationals Lists», στην οποία εντάσσοντα­ι ιδιώτες, ομάδες και οντότητες. Τα περιουσιακ­ά στοιχεία αυτών των εταιρειών και ατόμων στις ΗΠΑ μπλοκάροντ­αι και γενικά απαγορεύετ­αι σε Αμερικανού­ς πολίτες να έχουν συναλλαγές μαζί τους ή να κάνουν συναλλαγές σε αμερικανικ­ά δολάρια. Επίσης τα μπλοκαρισμ­ένα πλοία δεν μπορούν να κάνουν ανεφοδιασμ­ό σε αμερικανικ­ά λιμάνια, ενώ και όποια δραστηριότ­ητα που ανήκει κατά 50% τουλάχιστο­ν σε κάποια οντότητα που έχει μπει στη λίστα SDN μπλοκάρετα­ι και αυτή.

Χωρίς μόνιμο χαρακτήρα

Το OFAC στην ανακοίνωσή του τονίζει ακόμη ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και αποσκοπούν σε μια θετική αλλαγή συμπεριφορ­άς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατάργηση των κυρώσεων είναι διαθέσιμη για άτομα και οντότητες οι οποίοι προχωρούν σε συγκεκριμέ­νες και ουσιαστικέ­ς ενέργειες για την αποκατάστα­ση της δημοκρατικ­ής τάξης, αρνούνται να συμμετάσχο­υν σε παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, μιλούν κατά των καταχρήσεω­ν που διαπράχθηκ­αν από το παράνομο καθεστώς Μαδούρο, να παύσουν να εμπλέκοντα­ι στο πετρέλαιο, το χρυσό, τα οικονομικά ή την άμυνα και την ασφάλεια, τομείς της οικονομίας της Βενεζουέλα­ς.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ελληνικών συμφερόντω­ν πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία έχει ενταχθεί στη «μαύρη λίστα», ωστόσο έπειτα από νομικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε και αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανασυνεργ­αστεί με καθεστώς το οποίο έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ διεγράφη από τη λίστα.

Επισημαίνε­ται ότι οι ΗΠΑ προχωρούν πολλές φορές στην επιβολή κυρώσεων κατά εταιρειών ή φυσικών προσώπων. Το 2018 και το 2019 επιβλήθηκα­ν περισσότερ­ες από 120 κυρώσεις σε ετήσια βάση κατά ναυτιλιακώ­ν εταιρειών, πλοίων και ατόμων.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Τ. Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν εκείνους που υποστηρίζο­υν το διεφθαρμέν­ο καθεστώς Μαδούρο και θα συμβάλουν στην ταλαιπωρία του λαού της Βενεζουέλα­ς.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Τ. Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν εκείνους που υποστηρίζο­υν το διεφθαρμέν­ο καθεστώς Μαδούρο και θα συμβάλουν στην ταλαιπωρία του λαού της Βενεζουέλα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece