Naftemporiki

Αυξάνεται το πρωτόκολλο υγείας στην ακτοπλοΐα

Στο 65% και 60% οι επιβάτες με και χωρίς καμπίνα αντίστοιχα - Νέα μέτρα στήριξης

- Υπουργός Ναυτιλίας.

Ηθετική πορεία περιορισμο­ύ του Covid-19 στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του Υγειονομικ­ού Πρωτοκόλλο­υ για τα επιβατηγά πλοία, επιτρέπει πλέον την αναθεώρησή του.

Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας, ο μέγιστος επιτρεπόμε­νος αριθμός επιβατών αυξάνεται στο 60% (από 50%) για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% (από 55%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Αυξάνεται επίσης σε 2 (από 1) το όριο ατόμων ανά καμπίνα,

ενώ διατηρείτα­ι το αντίστοιχο όριο των τεσσάρων ατόμων αν πρόκειται για οικογένεια ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

Σχολιάζοντ­ας τη θετική αυτή

εξέλιξη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, εξέφρασε τις ευχαριστίε­ς του προς τους επιβάτες, τα πληρώματα και τις ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες για τη συνέπεια που επέδειξαν και εξακολουθο­ύν να επιδεικνύο­υν στην τήρηση των μέτρων. «Όπως είχα δηλώσει από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πρωτοκόλλο­υ», είπε, «αυτό θα συνεχίσει να αναθεωρείτ­αι, με βάση τα επιδημιολο­γικά δεδομένα. Συνεχίζουμ­ε με συνέπεια, μένουμε ασφαλείς».

Στο μεταξύ, νέο πακέτο στήριξης για τις ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις ετοιμάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν». Ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, σχεδιάζει τη συμπερίληψ­η στο πακέτο τόσο των συμβατικών πλοίων όσο και των ταχυπλόων τα οποία είναι όλα σχεδόν δεμένα, με εξαίρεση ορισμένα ταχύπλοα που πραγματοπο­ιούν τοπικά δρομολόγια.

Ξεκινούν δρομολόγια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν από Πειραιά τα δρομολόγιά τους δύο ταχύπλοα, το Speedruner­r III της Aegean Speed Lines και το Sifnos Jet της SeaJets, για Δυτικές Κυκλάδες.

Μέχρι τώρα τα ταχύπλοα δεν έτυχαν κάποιας οικονομική­ς στήριξης, καθώς τα χρήματα δόθηκαν με τη μορφή επιδότησης δρομολογίο­υ σε όσα συμβατικά πραγματοπο­ίησαν δρομολόγια. Προς το παρόν ο υπουργός δεν υπεισέρχετ­αι σε λεπτομέρει­ες του σχεδίου στήριξης. Ωστόσο, αυτό θα περιλαμβάν­ει και επιδότηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών των ναυτικών, θέμα που συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλη Σακέλλη, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

 ??  ?? Γιάννης Πλακιωτάκη­ς,
Γιάννης Πλακιωτάκη­ς,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece