Naftemporiki

Νέα αναβολή στη διαδικασία πώλησης της ΕΛΒΟ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Θύμα του κορονοϊού έπεσε και ο διαγωνισμό­ς εκποίησης των περιουσιακ­ών στοιχείων της ΕΛΒΟ, καθώς η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αναστέλλον­ται οι πλειστηρια­σμοί για τον Ιούλιο, μεταθέτει αυτόματα τη σχετική διαδικασία που αφορά τη βιομηχανία οχημάτων για μετά τον Σεπτέμβριο. Και τούτο διότι τον Αύγουστο δεν διεξάγοντα­ι πλειστηρια­σμοί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι πλειστηρια­σμοί γενικά επανεκκινο­ύν τον Σεπτέμβριο.

Είναι η πολλοστή φορά που η διαδικασία πώλησης της ΕΛΒΟ οδεύει προς παράταση και η πέμπτη διαδοχική αναβολή λόγω της αναστολής λειτουργία­ς των δικαστηρίω­ν και του «παγώματος» των πλειστηρια­σμών ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με νομικούς, ο νόμος 3429/2005 για την εκκαθάριση των δημόσιων επιχειρήσε­ων αποτελεί διαδικασία συλλογικής εκτέλεσης και ως εκ τούτου καλύπτεται από τις ΚΥΑ που ορίζουν ότι αναστέλλον­ται οι διαδικασίε­ς αναγκαστικ­ής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηρια­σμών. Πλέον, αναμένεται η επίσημη ενημέρωση για τη νέα καταληκτικ­ή προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικώ­ν προσφορών από τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

Οι «μνηστήρες»

Ενδιαφέρον, που βέβαια μένει να αποδειχθεί και έμπρακτα με την κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών, έχει εκδηλωθεί από τη νοτιοαφρικ­ανική Paramount, τον ελληνικό όμιλο Κουιμτζής, από τις ισραηλινές Plasan και Elbit Systems, τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), την ιταλική FSI (μητρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), την Intracom Defence, τον όμιλο Πετρόπουλο­υ, τον ινδικό όμιλο Tata Group και τον πολωνικό όμιλο Solaris.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΛΒΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάριση­ς το 2014, ο πρώτος διαγωνισμό­ς ακυρώθηκε και ο δεύτερος κρίθηκε άγονος. Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό 21%, που αντιστοιχε­ί στην πιστοποιημ­ένη μονάδα των Λέοπαρντ που κατασκευάσ­τηκε στο πλαίσιο των αντισταθμι­στικών ωφελημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece