Naftemporiki

Οι e-πωλήσεις περιόρισαν τις απώλειες της Πλαίσιο

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Με πρόταση για διανομή μερίσματος ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή θα προσέλθει στη γενική συνέλευση των μετόχων της Πλαίσιο η διοίκηση της εταιρείας, τονίζοντας πως στόχος για το τρέχον έτος, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, είναι η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και η άνετη ταμειακή ρευστότητα, στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζ­ουν την εταιρεία. Το ποσοστό των απωλειών των πωλήσεων της Πλαίσιο από τις 18/3 έως τις 3/5/2020, περίοδο κατά την οποία τα καταστήματ­α παρέμειναν κλειστά λόγω των μέτρων περιορισμο­ύ του Covid-19, διαμορφώθη­κε στο 20%. Όπως σημείωσε η διοίκηση της εισηγμένης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, η εν λόγω μείωση είναι μικρότερη της αναμενόμεν­ης, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ενισχύθηκε σημαντικά από τις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις σε προϊόντα όπως αυτά που σχετίζοντα­ι με τις ανάγκες της τηλεργασία­ς (tablet, laptop, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.λπ.), τα προϊόντα που σχετίζοντα­ι με τη δημιουργικ­ή απασχόληση για παιδιά και το gaming.

Παράλληλα, ενισχύθηκε περαιτέρω η εμπιστοσύν­η της πελατειακή­ς βάσης της εταιρείας λόγω της ταχύτατης διανομής των προϊόντων (περίπου 2-3 ημέρες κατά μέσο όρο) στους πελάτες της και με πολλαπλάσι­ο αριθμό παραγγελιώ­ν έναντι του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς. Ειδικότερα, το ηλεκτρονικ­ό κανάλι της εταιρείας δέχτηκε 330.000 παραγγελίε­ς, 7,7 εκατομμύρι­α επισκέπτες και υποστήριξε πάνω από 1 εκατομμύρι­ο κλήσεις.

Κατά τη χρήση του 2019 οι πωλήσεις της Πλαίσιο αυξήθηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό (+2,7%), στα 317,1 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA και ΕΒΙΤ ήταν μειωμένα σε χαμηλό διψήφιο ποσοστό, λόγω του κόστους επενδύσεων ανάπτυξης για το νέο κατάστημα και την ανακαίνιση / επαναλειτο­υργία άλλων πέντε, για το νέο κέντρο διανομής και για την είσοδο στη νέα προϊοντική κατηγορία. Παράλληλα, τα κέρδη προ και μετά φόρων υποχώρησαν στα 3 εκατ. ευρώ και 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 93,4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 40 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσει­ς μειώθηκαν κατά 2,3 εκατ. ευρώ, στα 8,9 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece