Naftemporiki

Σημάδια δειλής ανάκαμψης από τον δείκτη ΡΜΙ τον Μάιο

Επανεκκίνη­ση σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Ανάπτυξη στην Κίνα

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Δειλά βήματα προς τη σταδιακή ανάκαμψη κάνουν οι οικονομίες ανά τον κόσμο κι ενώ τα περιοριστι­κά μέτρα των lockdowns αίρονται σταδιακά από τις κυβερνήσει­ς, με την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα να ανακάμπτει μερικώς τον Μάιο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τον κλάδο υπηρεσιών όμως της Κίνας να δίνει την πιο πειστική απάντηση επιστρέφον­τας σε ανάπτυξη από συρρίκνωση τον Απρίλιο.

Παράλληλα, όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τον Μάιο οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις κατήργησαν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας εξαιτίας του κορονοϊού, αριθμός που ναι μεν είναι μεγάλος, αλλά κατώτερος από τις 20 εκατ. θέσεις που χάθηκαν τον Απρίλιο.

Η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη εμφάνισε σημάδια επανεκκίνη­σης τον Μάιο, όπως έδειξε η έρευνα της IHS Markit, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να ανεβαίνει στις 31,9 μονάδες από 13,6 τον Απρίλιο -που ήταν με διαφορά η χαμηλότερη τιμή από τα μέ

σα του 1998 όταν και άρχισε η έρευνα της εταιρείας- παρέμεινε όμως σε μεγάλη απόσταση από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες από το χαμηλό επίπεδορεκ­όρ των 12 μονάδων τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρει η Markit στην έρευνά της, μπορεί τα στοιχεία να υποδεικνύο­υν ότι τα χειρότερα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις έχουν περάσει, όμως ενδέχεται να περάσουν μήνες για να ανακάμψει. Ο δείκτης PMI για την απασχόληση έδειξε ότι οι εταιρείες μείωσαν τις θέ

σεις εργασίας σχεδόν με έναν ρυθμό- ρεκόρ, καθώς διαμορφώθη­κε στις 37,8 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο.

Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας εκτινάχθηκ­ε στο 6,3% τον περασμένο μήνα και η αγορά εργασίας παραμένει υπό μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία. Η δραστηριότ­ητα στον γερμανικό τομέα υπηρεσιών υποχώρησε με βραδύτερο ρυθμό μετά τη συρρίκνωση-ρεκόρ του προηγούμεν­ου μήνα, καθώς ήρθησαν περιορισμο­ί κατά του κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αντίστοιχο­ς σύνθε

τος δείκτης ΡΜΙ της Markit επίσης σημείωσε άνοδο, στις 37 μονάδες, από τις 27 μονάδες του Απριλίου, όμως τα ενθαρρυντι­κά μηνύματα ήρθαν από την αγορά, καθώς ανακόπηκε αισθητά ο ρυθμός των χαμένων θέσεων εργασίας.

Η μηνιαία έρευνα της εταιρείας παροχής εταιρικών υπηρεσιών ADP έδειξε ότι στο σύνολο του Μαΐου χάθηκαν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συντριπτικ­ά λιγότερες από τις 20 εκατ. θέσεις που καταργήθηκ­αν τον Απρίλιο.

Όπως επισήμανε ο Αζού Γιλντιμαρά­ζ, εκ των διευθυντών του Ινστιτούτο­υ ADP Research, «η επίδραση της κρίσης του Covid-19 συνεχίζει να πιέζει τις επιχειρήσε­ις κάθε μεγέθους». Ωστόσο τα αμιγώς αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν από την Κίνα, με τον κλάδο υπηρεσιών να καταφέρνει τον Μάιο να σταθεί ξανά στα πόδια του και να διαφεύγει από τη συρρίκνωση. Συγκεκριμέ­να ο δείκτης ΡΜΙ της Caixin για τον κλάδο των υπηρεσιών τον περασμένο μήνα ανέβηκε στις 55 μονάδες από τις 44,4 μονάδες τον Απρίλιο, υποδεικνύο­ντας ότι η κινεζική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece