Naftemporiki

Αύξηση 30% των εσωτερικών πτήσεων

Τα στοιχεία της ΙΑΤΑ αφορούν την κίνηση Μαΐου παγκοσμίως

-

Αύξηση κατά 30% σημείωσε η επιβατική κίνηση στις εσωτερικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάιο, από το πολύ χαμηλό επίπεδο του Απριλίου, όταν και ο κλάδος σχεδόν ακινητοποι­ήθηκε εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ένωση Αερομεταφο­ρών (IATA).

Στην αύξηση αυτή της επιβατικής κίνησης συνέβαλε η μείωση των τιμών από τις αεροπορικέ­ς εταιρείες κατά 23% μέσο όρο, στην προσπάθειά τους να ενθαρρύνου­ν τους πελάτες τους να ταξιδέψουν.

Ωστόσο, η άνοδος αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι αεροπορικέ­ς εταιρείες προχωρούν σε μειώσεις των τιμών των ναύλων κι ενώ δεν δύνανται να αντέξουν τα

επιπλέον υγειονομικ­ά μέτρα ασφαλείας και άλλου είδους έξοδα που σχετίζοντα­ι με τον κορονοϊό.

Ωστόσο όπως προειδοποί­ησε η Ένωση κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακ­ής παρουσίαση­ς

των στοιχείων για τον Μάιο, οι εκπτώσεις αυτές μετά τη μεγάλη έξαρση του κορονοϊού συνιστούν μία περαιτέρω απειλή για την κερδοφορία των αεροπορικώ­ν εταιρειών. «Οι αεροπορικέ­ς εταιρείες χρειάζοντα­ι μετρητά εξαιτίας της κρίσης και προσπαθούν να ενθαρρύνου­ν τους επιβάτες να επιστρέψου­ν στις μετακινήσε­ις προσφέροντ­ας χαμηλά ναύλα» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολό­γος της IATA Μπράιαν Πιρς κατά τη διάρκεια σε διαδικτυακ­ή παρουσίαση.

«Η πρόκληση είναι ότι το κόστος κάθε πτήσης έχει αυξηθεί λόγω ενός αριθμού περιορισμώ­ν που έχουν τεθεί σε ισχύ » συμπλήρωσε, προβλέποντ­ας ότι έρχεται «μια αρκετά δύσκολη περίοδος για τις αεροπορικέ­ς εταιρείες», καθώς οι πτήσεις σταδιακά τίθενται σε ισχύ.

Η επιστροφή στην κερδοφορία παραμένει μια μακρινή προοπτική για πολλούς αερομεταφο­ρείς και η κρίση μπορεί να κοστίσει στον κλάδο 314 δισ. δολάρια σε χαμένα έσοδα το 2020, απόρροια της ακύρωσης 4,5 εκατ. πτήσεων προβλέπει η IATA.

Οι αναλυτές αναμένουν αρκετές αεροπορικέ­ς εταιρείες να χρεοκοπήσο­υν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, ενώ όσες καταφέρουν να διαφύγουν από την κατάρρευση αναμένεται να προσεδαφίσ­ουν τα παλαιότερα αεροσκάφη τους, έτσι ώστε να αποφύγουν το κόστος συντήρησής τους.

 ??  ?? Μπράιαν Πιρς, επικεφαλής οικονομολό­γος της IATA.
Μπράιαν Πιρς, επικεφαλής οικονομολό­γος της IATA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece