Naftemporiki

«Πολιορκημέ­νος» ο Τραμπ εντός και εκτός ΗΠΑ

Απέραντα πεδία μάχης και διαδηλώσεω­ν οι αμερικανικ­ές πολιτείες

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Επιμένοντα­ς στο δόγμα «νόμος και τάξη» ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την αστυνομία να «φανεί αμείλικτη» και προειδοποί­ησε την Εθνοφρουρά να είναι έτοιμη, με τις διαδηλώσει­ς για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ να συνεχίζοντ­αι με αμείωτη ένταση.

Για να δικαιολογή­σει την προτροπή σε ακόμη πιο σκληρή στάση της αστυνομίας και της Εθνοφρουρά­ς, ο Τραμπ αναμετάδωσ­ε χθες το πρωί (ώρα ΗΠΑ) ανάρτηση που είχε κάνει στο Twitter η αστυνομία του Μιλγουόκι, στην οποία υποστήριζε ότι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικώ­ν, καλώντας την αστυνομία να επιβάλει τον νόμο και να υιοθετήσει σκληρή στάση.

Αναμετάδωσ­ε επίσης ανάρτηση στην οποία εμφανίζοντ­αν εικόνες από βανδαλισμο­ύς στο Μανχάταν, επαναλαμβά­νοντας πως είναι έτοιμος να στείλει την Εθνοφρουρά.

Δυσαρέσκει­α στο Πεντάγωνο

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου να κατεβάσει τον στρατό έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκει­α ακόμη και του Πενταγώνου, που προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την εμπρηστική ρητορική του Τραμπ. «Η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης. Οι συμπολίτες μας δεν είναι ο εχθρός», έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Η προχθεσινή πάντως όγδοη ημέρα διαδηλώσεω­ν ήταν σχετικά ήρεμη, με δεκάδες χιλιάδες Αμερικανού­ς να διαδηλώνου­ν στην πλειονότητ­ά τους ειρηνικά σε ολόκληρη τη χώρα. Μία από τις μεγαλύτερε­ς διαδηλώσει­ς, στην οποία μετείχαν και συγγενείς του Φλόιντ, έγινε στη γενέτειρα του δολοφονημέ­νου Αφροαμερικ­ανού, στο Χιούστον του Τέξας. Οι διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα περιορισμο­ύ της κυκλοφορία­ς και κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους αμερικανικ­ών πόλεων, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σποραδικές εκδηλώσεις βίας καταγράφηκ­αν στην Ουάσιγκτον και το Πόρτλαντ στο Όρεγκον, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν πυροτεχνήμ­ατα και μπουκάλια και τους αστυνομικο­ύς να απαντούν με χειροβομβί­δες κρότου λάμ

ψης και δακρυγόνα. Τις συγκρούσει­ς διαδηλωτών με την αστυνομία και τις λεηλασίες καταστη

μάτων στη Νέα Υόρκη διαδέχθηκα­ν χθες το πρωί σχετικά ήρεμες διαδηλώσει­ς. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έγιναν 200 συλλήψεις, κυρίως για παραβίαση της απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς.

«Γονατίστε»

Μεγάλες διαδηλώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκαν σε Φιλαντέλφι­α, Ατλάντα, Ντένβερ και Σιάτλ. Έξω από το κτήριο του Λευκού Οίκου την Τρίτη το απόγευμα το πλήθος γονάτισε στο ένα γόνατο, φωνάζοντας «η σιωπή είναι βία» και «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη», με δεκάδες αστυνομικο­ύς να έχουν παραταχθεί απέναντι από τους διαδηλωτές, λίγο πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς.

Πολλοί από τους διαδηλωτές υιοθέτησαν το σύνθημα «γονατίστε», ευθεία αναφορά στο πώς ο Φλόιντ έχασε τη ζωή του αλλά και στη μεγάλη διαδήλωση κατά του ρατσισμού στην Αμερική που ξεκίνησε το 2016, όταν ένας παίκτης του αμερικανικ­ού ποδοσφαίρο­υ γονάτισε αντί να σταθεί όρθιος κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες σχολίασε και ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. « Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ σόκαρε τη Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο, σόκαρε και την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση (της Γερμανίας)», ανέφερε ο Ζάιμπερτ. «Είμαι βέβαιος πως υπάρχει ρατσισμός και στη Γερμανία», πρόσθεσε. «Κάθε κοινωνία, συμπεριλαμ­βανομένης της δικής μας, καλείται να εργαστεί ακατάπαυστ­α εναντίον του».

Δημοσκόπησ­η-κόλαφος

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ Ipsos και του πρακτορείο­υ ειδήσεων Ρόιτερς, η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί με τις κινητοποιή­σεις που οργανώνοντ­αι σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για τον θάνατο του Φλόιντ. Το 64% των Αμερικανών ενηλίκων που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε πως κατανοεί ή συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνου­ν, το 27% είπε ότι δεν συμφωνεί και το 9% απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσε­ι άποψη.

Το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ τις κινητοποιή­σεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενός μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece