Naftemporiki

Διπλωματικ­ές διεργασίες για ειρηνική λύση στη Λιβύη

Επαφές Σάρατζ - Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα

- Πρωθυπουργ­ός Λιβύης.

Διπλωματικ­ός πυρετός παρατηρείτ­αι για μία ακόμη φορά στη Λιβύη, με τον πρωθυπουργ­ό της αναγνωρισμ­ένης διεθνώς κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φαγέζ αλ Σάρατζ να φθάνει σήμερα στην Άγκυρα για διαβουλεύσ­εις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερν­ητικής τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ. Ο Ερντογάν και ο Σάρατζ είχαν συναντηθεί τελευταία φορά το Φεβρουάριο στην Κωνσταντιν­ούπολη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος με ξένο ηγέτη από τότε που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Προχθές το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας επαναβεβαί­ωσε τη συνέχιση της παροχής «στρατιωτικ­ών συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών» στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Τη Δευτέρα η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι οι αντιμαχόμε­νες πλευρές στη χώρα συμφώνησαν να ξαναρχίσου­ν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ύστερα από εβδομάδες έντονων μαχών κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη με τη συμμετοχή ξένων στρατευμάτ­ων από τις χώρες που στηρίζουν τις δύο πλευρές: η Τουρκία ενισχύει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχοντας στείλει υποστηριζό­μενους από αυτήν μαχητές από τη Συρία και η Ρωσία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ του επονομαζόμ­ενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την υποστήριξη της Τουρκίας, έχει καταφέρει να εκδιώξει τα στρατεύματ­α του Χάφταρ από διάφορες περιοχές βορειοδυτι­κά αλλά και από τα περίχωρα της Τρίπολης.

Δύο προηγούμεν­ες καταπαύσει­ς πυρός οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μέσα στο 2020, έχουν κατ’ επανάληψη παραβιαστε­ί από τις αντιμαχόμε­νες πλευρές.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχθηκα­ν ευνοϊκά την ανακοίνωση ότι οι δύο αντιμαχόμε­νες πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες. Σε κοινό τους ανακοινωθέ­ν το οποίο εξέδωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών «κάλεσαν τις (δύο) πλευρές να δεσμευτούν πλήρως στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Διάσκεψης του Βερολίνου». Η Διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο δεν κατάφερε τελικά να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με τις δύο αντιμαχόμε­νες πλευρές να ξαναρχίζου­ν τις μεταξύ τους εχθροπραξί­ες.

 ??  ?? Φαγέζ αλ Σάρατζ,
Φαγέζ αλ Σάρατζ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece