Naftemporiki

Όπλο το διεθνές δίκαιο κατά των τουρκικών προκλήσεων

Διπλωματικ­ός μαραθώνιος για διεθνοποίη­ση του θέματος

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και με συντονισμέ­νες ενέργειες στη διπλωματικ­ή σκακιέρα απαντά η ελληνική κυβέρνηση στην -χωρίς τέλος- προκλητική συμπεριφορ­ά της Άγκυρας. Με τη χαρακτηρισ­τική φράση «η χώρα θα αντιμετωπί­σει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητ­α, αυτοπεποίθ­ηση και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο» αναφέρθηκε στο θέμα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο με στόχο τη διεθνοποίη­ση του ζητήματος και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν πρωτοβουλί­ες από τον πρωθυπουργ­ό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών την επόμενη Τρίτη, καθώς συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ (ανάλογες συζητήσεις υπάρχουν και με την Αίγυπτο).

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Στα προβλήματα με τους γείτονες, που συνεχίζουν να δημιουργού­ν εντάσεις, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κα

τερίνα Σακελλαροπ­ούλου, σημειώνοντ­ας πως η χώρα θα προστατεύε­ι τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργ­ός επεσήμανε ότι «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμ­ε αυτή την περίοδο, στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση, την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκω­ση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική ρητορική, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου να συντηρεί το κλίμα έντασης. Ο ίδιος ισχυρίστηκ­ε ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «νόμιμες» και σημείωσε ότι τα νησιά «δεν έχουν υφαλοκρηπί­δα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια». Παράλληλα χαρακτήρισ­ε την Αγία Σοφία ως «περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατία­ς».

ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ

Τα δικά τους μηνύματα στην Άγκυρα έστειλαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθ­εί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμ­ε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτόν τον τόνο αντιμετωπί­ζουμε και τα υπόλοιπα θέματα» επεσήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος. «Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστι­κή απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της, θα την απομονώσει περισσότερ­ο από τον διεθνή περίγυρο» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Η αντιπολίτε­υση

Στις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα αναφέρθηκα­ν χθες εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση να σημειώνει πως «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική». Από το Κίνημα Αλλαγής ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε πως τα λόγια και οι πράξεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα. Χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς -μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς- σε δηλώσεις σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, γιατί δεν αποκλείουμ­ε ούτε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην ευρύτερη περιοχή, στα ελληνικά σύνορα, γεγονός που θα αποτελέσει την αφορμή για τη διαπραγμάτ­ευση, για τη συνδιαχείρ­ιση, μέχρι και την παραχώρηση κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της χώρας μας».

 ??  ?? Από τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece