Naftemporiki

Χαμηλού επιπέδου απειλή ο Covid-19 για εργαζομένο­υς

Με απόφαση της Κομισιόν

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένο­υς, μια κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην Ε. Ε. να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ’ ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου. Η απόφαση μπορεί να έχει ευρείες οικονομικέ­ς και υγειονομικ­ές επιπτώσεις καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κόστη των εταιρειών για την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτ­ήτων τους και την ασφάλεια των εργαζομένω­ν.

Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., ο νέος κορονοϊός ταξινομήθη­κε ως κίνδυνος επιπέδου 3 σε έναν κατάλογο με τέσσερα επίπεδα, στον οποίο το επίπεδο 4 είναι το ανώτερο. Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., ένας ιός επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζομένο­υς, μπορεί να δημιουργήσ­ει κίνδυνο διάδοσης στην κοινότητα, όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσμα­τική προφύλαξη ή θεραπεία».

Οι βιολογικοί παράγοντες επιπέδου 4 είναι αντιθέτως αυτοί που δημιουργού­ν «υψηλό κίνδυνο » μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξει­ς ούτε θεραπεία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβούλευσ­η με επιστήμονε­ς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς βλέπουν την πανδημία Έλληνες

Ένας στους 3 Έλληνες/ίδες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία του κορονοϊού, το 83% συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία και το 61% των γιατρών έχει απώλεια εισοδήματο­ς -όπως δηλώνει- άνω του 25%, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ALCO σε κοινό και γιατρούς για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

Η ανησυχία για τον κορονοϊό μειώνεται (1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου). Η γνώση των απαραίτητω­ν μέτρων προφύλαξης είναι καθολική, η εφαρμογή τους, όμως, όχι, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο. Είναι προφανές ότι ο περιορισμό­ς της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

Η μεγάλη πλειονότητ­α θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν για τον κορονοϊό είναι αυτά που πρέπει, όμως το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερ­α απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσετα­ι πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Η αντίληψη της κοινωνίας για τους ιατρούς, αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακ­ό 61%.

Οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά (το 64% του δείγματος δηλώνει ότι περιόρισε τις

H έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε τον μήνα Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece