Naftemporiki

Στο Ισραήλ για τουρισμό και Μεσόγειο

Επαφές του Έλληνα πρωθυπουργ­ού με τον Νετανιάχου

-

Επίσκεψη στο Ισραήλ, με το βλέμμα στραμμένο στην προσέλκυση τουριστών αλλά και στις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στη Μεσόγειο, θα πραγματοπο­ιήσει σε δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμε­νος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα έχει ως προορισμό το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η συνάντηση θα πραγματοπο­ιηθεί στα μέσα του τρέχοντος μηνός και θα έχει διπλό συμβολισμό. Αφενός θα έχει ως στόχο τη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος καθώς το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες με αντίστοιχα επιδημιολο­γικά δεδομένα με την Ελλάδα. Εξάλλου οι κ.κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμμετέχου­ν στις τηλεδιασκέ­ψεις των ηγετών από χώρες (Smart Covid Management Group) που διαχειρίστ­ηκαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επίσης το Ισραήλ περιλαμβάν­εται στον κατάλογο χωρών με θετική επιδημιολο­γική κατάσταση, στις οποίες θα επιτραπεί να συνδεθούν αεροπορικά με την Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ θα έχει όμως και σαφή γεωπολιτικ­ό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την τελευταία περίοδο η Άγκυρα έχει δώσει σαφή δείγματα ότι επιδιώκει να ομαλοποιήσ­ει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες διαταράχθη­καν το 2010 και βρέθηκαν στο χείριστο σημείο τους το 2018 όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη μεσανατολι­κή χώρα «κράτος τρομοκράτη». Απέναντι στην προσπάθεια του Ερντογάν να διαμορφώσε­ι νέες ισορροπίες στην περιοχή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλλιεργήσ­ει την ενίσχυση της στρα

τηγικής διάστασης των ελληνοισρα­ηλινών σχέσεων με έμφαση σε ζητήματα ενέργειας (Εast Med), ασφάλειας και άμυνας. Υπενθυμίζε­ται επίσης ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου συνομίλησα­ν μέσω τηλεδιάσκε­ψης στις 21 Μαΐου με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη πλήρων διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ των Ελλάδας και Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός είχε αποδεχτεί πρόσκληση του πρωθυπουργ­ού του Ισραήλ για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασία­ς των δύο χωρών το συντομότερ­ο δυνατό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece