Naftemporiki

Σε ανοδική τροχιά το ευρώ

Οι ταραχές πιέζουν το δολάριο - Σε υψηλά μηνός η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Οι διαδηλώσει­ς και οι ταραχές στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικο­ύς δεν αφήνουν ανεπηρέαστ­ο το δολάριο, το οποίο υποχώρησε σημαντικά έναντι των περισσότερ­ων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων. Το ευρώ ξεπέρασε το 1,12 δολ. και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, ενώ εντυπωσιακ­ή ήταν η ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας το οποίο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε μηνών, καθώς η οικονομία της Αυστραλίας εκτιμάται πως θα είναι μία από αυτές που θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,40% στο 1,1214 δολ., έχοντας φθάσει έως το 1,1231 δολ., υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται καθ’ οδόν να καταγράψει συνεχόμενη άνοδο επί επτά ημέρες, περίοδος που είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2013.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος βρίσκεται η σημερινή σύνοδος της ΕΚΤ, όπου υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μεγέθους 750 δισ. ευρώ προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων.

Οι δείκτες διακύμανση­ς όσον αφορά το ευρώ έχουν ενισχυθεί 12%, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο εδώ και έναν μήνα, εξέλιξη η οποία αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για κινήσεις μεγαλύτερε­ς από τις συνηθισμέν­ες όσον αφορά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι του καλαθιού με τα σημαντικότ­ερα ανταγωνιστ­ικά νομίσματα υποχώρησε 0,22% στο 97,37, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το 97,28, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 12 Μαρτίου.

Το δολάριο Αυστραλίας αναδείχτηκ­ε σε πρωταγωνισ­τή της χθεσινής ημέρας, ευνοημένο από την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο. Κατέγραψε άνοδο 0,23% στο 0,6910 δολ. ΗΠΑ, έχοντας νωρίτερα φθάσει στο 0,6983 δολ. ΗΠΑ, υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο του ενός μήνα έναντι του δολαρίου έφθασε η στερλίνα, έχασε ωστόσο έδαφος έναντι του ευρώ, καθώς οι εξελίξεις όσον αφορά το Brexit βαραίνουν στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος.

Η στερλίνα έφθασε στο 1,2608 δολ., υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου. Αργότερα διαμορφώθη­κε υψηλότερα 0,4% στο 1,2599 δολ. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,1% στις 89,05 πένες.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου στο 1,3476 έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου έφθασε το δολάριο Καναδά. Το καναδικό νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν 9% από τον Μάρτιο που έφθασε στο χαμηλό των τεσσάρων ετών.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών έφθασε το ρωσικό ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% ως προς το δολάριο στα 68,42 ρούβλια, έχοντας κάποια στιγμή φθάσει στα 68,21, υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 76,85 ρούβλια.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 4ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece