Naftemporiki

Διεύρυνση των ευρωαποδόσ­εων

Στο επίκεντρο η νέα ιταλική έκδοση 10ετούς με προσφορές 108 δισ.

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την τάση για επενδύσεις με ρίσκο να επικρατεί χθες και να οδηγούν τις μετοχές σε αναρρίχηση τριμήνου υψηλού, απόρροια των ενθαρρυντι­κών μακροοικον­ομικών στοιχείων για τον Μάιο, από τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο χθες βρέθηκε η Ιταλία σπάζοντας όλα τα ρεκόρ ζήτησης αντλώντας 14 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου με απόδοση στο 1,57% και τις προσφορές να εκτοξεύοντ­αι σχεδόν στα 108 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως αυξάνονται κατά την

πώληση χρέους καθώς οι επενδυτές πωλούν εκκρεμή ομόλογα για να δημιουργήσ­ουν χώρο για τη νέα προσφορά. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund σημείωσε άνοδο 6 μονάδων βάσης σκαρφαλώνο­ντας σε υψηλό από τα μέσα Απριλίου στο - 0,35%, ενώ περίπου ίδια ήταν και η ανοδική μεταβολή των αντίστοιχω­ν τίτλων της Ευρωζώνης. Η κίνηση στην αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αναμένεται σήμερα να είναι περιορισμέ­νη πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθη­καν την Τρίτη έδειξαν ότι συγκέντρωσ­ε όλο το νέο χρέος της Ιταλίας που εκδόθηκε τον Απρίλιοκαι τον Μάιο. Η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας αγόρασαν ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 37,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης (ΡΕΡΡ), ποσό που αναλογεί στο 21,6% του μηνιαίου συνόλου του προγράμματ­ος, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των σχετικών στοιχείων, όταν το μερίδιο της Ιταλίας

στο πρόγραμμα, βάσει του μεγέθους της οικονομίας και του πληθυσμού της, θα πρέπει να είναι στο 17%. Συνολικά μέσω του συγκεκριμέ­νου έκτακτου προγράμματ­ος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­αν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 1,50%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να κλείνει στις 186 μονάδες βάσης. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει έως το τέλος Μαΐου ανέρχεται στα 4,69 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος PEPP.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece