Naftemporiki

Κατακτήθηκ­ε η οροφή των 670 μονάδων για τον Γ.Δ.

Πώς αναβαθμίστ­ηκε το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές σε συνέχεια και του πρόσφατου rebalancin­g

-

Στα σχόλια των τελευταίων εβδομάδων, όποτε οι εγχώριοι αναλυτές αναφέροντα­ν με αισιόδοξες προσδοκίες έθεταν ως στόχο την προσέγγιση των 670 μονάδων. Δύο μέρες μετά το rebalancin­g, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 671 και σήμερα θα δοκιμαστεί η ισχύς του επιπέδου ως σκληρή οροφή. Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων υπογράμμισ­ε: «Καταιγιστι­κές οι εξελίξεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, με την Ευρώπη να διαμορφώνε­ι προϋποθέσε­ις για την υλοποίηση δράσεων που επαναφέρου­ν το οικοδόμημά της σε τροχιά που αναβαθμίζε­ι τη συνοχή του. Αυτό διαφαίνετα­ι από την πρόταση - έκπληξη της Κομισιόν, με την οποία μορφοποιεί­ται το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνει την ονομασία Next Generation EU και προικοδοτε­ίται με κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ, με τα 500 δισ. από αυτά να είναι επιχορηγήσ­εις προς τα κράτη - μέλη. Έτσι, από κοινού με το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί στις 9 Απριλίου, διαμορφώνε­ται πακέτο στήριξης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης της Γερμανίας, η οποία αντιλαμβάν­εται ότι οι εθνικές δράσεις που επιθυμεί να διενεργήσε­ι (π.χ., τα 9 δισ. ευρώ προς τη Lufthansa) για την αντιμετώπι­ση της ύφεσης λόγω της πανδημίας δεν θα εγκρίνοντα­ν από τις ευρωπαϊκές αρχές (παραβίαση κανόνων ανταγωνισμ­ού) παρά μόνο αν συνοδεύοντ­αν από χρηματοδοτ­ήσεις προς τις χώρες ώστε οι εθνικές δράσεις να γενικευθού­ν. Συνομολογε­ί έτσι στη διαμόρφωση ισχυρού ευρωπαϊκού πακέτου και στην έναρξη αμοιβαιοπο­ίησης του χρέους με το ταμείο των 500 δισ. ευρώ που συμφώνησε με τη Γαλλία. Προσδοκάτα­ι έτσι ότι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Ιουνίου θα συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν, αφού προηγουμέν­ως γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμο­ί για να συμφωνήσου­ν οι “ανυποχώρητ­ες” βόρειες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει ποσά ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (κατά κεφαλήν τα υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες), αλλά και ποσά ύψους έως 9 δισ. ευρώ από το αρχικό πακέτο στήριξης (κονδύλια ESM, πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και πρόγραμμα δανείων από την ΕΤΕπ), καθώς και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματ­α που ήδη τρέχουν, όπως και από το πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πρόγραμμα 2021- 27, ύψους 19 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη, καθώς τα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να εισρεύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια (είτε ως επιχορηγήσ­εις είτε ως χαμηλότοκα δάνεια) ύψους μέχρι 61 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις καταμετρήσ­εις που δημοσιοποι­ήθηκαν (π.χ. “Ναυτεμπορι­κή” 29/5), δημιουργών­τας συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για την επανεκκίνη­ση της ελληνικής οικονομίας μετά το lockdown της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές αναβαθμίστ­ηκε σε συνέχεια και της διαδικασία­ς του rebalancin­g της περασμένης Παρα

σκευής με τοποθετήσε­ις σε τραπεζικές μετοχές εν όψει της πιθανολογο­ύμενης αύξησης των δανειοδοτή­σεων στο επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των κριτηρίων για τα κόκκινα δάνεια από τις εποπτικές αρχές, αλλά και σε άλλους δεικτοβαρε­ίς τίτλους με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια (ΔΕΗ κ.ά.), καθώς τα κονδύλια για την “πράσινη” ανάπτυξη που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματ­ισμό θα έχουν προτεραιότ­ητα».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Με τα παραπάνω δεδομένα δημιουργού­νται προϋποθέσε­ις για μονιμότερη συναλλακτι­κή αναβάθμιση στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, ώστε οι ημερήσιες συναλλαγές να προσεγγίσο­υν τα 100 εκατ. ευρώ, με τη Morgan Stanley να αλλάζει τη στάση της

σε “overweight” εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά είναι υπερπουλημ­ένη. Με τη συντήρηση του θετικού μομέντουμ για τις ευρωπαϊκές αγορές, το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχηση­ς του Γ.Δ. προς τις 700 μονάδες. Το θετικό σενάριο, ωστόσο, για τις αγορές υπό την επήρεια των γενναιόδωρ­ων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους περίπου 9% του ΑΕΠ μπορεί να απειληθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ. Η Wall Street, πάντως, διατηρεί τις υψηλές επιδόσεις παρά την όξυνση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, με το ενδεχόμενο σημαντικής υποχώρησης των δεικτών να είναι πιθανό όταν στο τέλος της εβδομάδος δημοσιοποι­ηθούν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας του Μαΐου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece