Naftemporiki

«Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμ­ε την Ιστορία»

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρουσίασε τους 4 άξονες των δράσεών της

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Τη βούλησή της το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα», έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει τον θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της» εξέφρασε η πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλ­ου-Δασκαλάκη, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη.

Τη λεπτομερή παρουσίαση όσων έχουν γίνει καθώς και την εξειδίκευσ­η των πρωτοβουλι­ών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα έκαναν ο εκτελεστικ­ός γενικός συντονιστή­ς της Επιτροπής Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της Επιτροπής Κωνσταντίν­ος Κοντογιάνν­ης.

Η κ. Αγγελοπούλ­ου ξεκίνησε την ομιλία της θυμίζοντας αφενός τους σκοπούς της Επιτροπής, αφετέρου τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματ­ος δράσεων και εκδηλώσεων. Αυτοί είναι: α) Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικ­ό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, β) Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων, γ) Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια και δ) Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Η ίδια ολοκλήρωσε την πρώτη «φάση» της ομιλίας της σημειώνοντ­ας: «Την πορεία τη διαμορφώνο­υμε, με σκληρή δουλειά, ενσωματώνο­ντας τις αλλαγές στις συνθήκες που προκύπτουν διαρκώς. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν έχει επιχειρηθε­ί ξανά στην πατρίδα μας».

Με ίδιους πόρους η λειτουργία

Αφού υπογράμμισ­ε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής γίνονται με ίδιους πόρους, χωρίς καθόλου χρηματοδότ­ηση από την Πολιτεία, η κ. Αγγελοπούλ­ου ξεκαθάρισε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια

συγκεκριμέ­νη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάσταση­ς και της Ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμ­ε την Ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο». Επίσης, διευκρίνισ­ε ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμέν­ο, δημοκρατικ­ό διάλογο. Άλλωστε, βρισκόμαστ­ε στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση. Πάντα, φυσικά, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίε­ς των Ελλήνων, στη θρησκευτικ­ή μας παράδοση και στην πολιτιστικ­ή μας κληρονομία. Στην Επιτροπή πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση». Ακόμη, σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλ­ου τόνισε τα εξής: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμ­ενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν, όμως, γίνεται με όρους συγκρουσια­κούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι “υπηρετεί”. Πολύ περισσότερ­ο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμ­ό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήπο­τε. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμ­ένοι στον στόχο μας».

Συνδιαμόρφ­ωση των δράσεων

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μια σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθεια­ς της Επιτροπής είναι η δυνατότητα που δίνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συνδιαμορφ­ώσουν το πρόγραμμα των δράσεων. «Δώσαμε την ευκαιρία να διατυπωθού­ν προτάσεις από τους δήμους, από πολιτιστικ­ούς οργανισμού­ς, από εταιρίες, από εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, από σχολεία και φυσικά από ιδιώτες» είπε η κ. Αγγελοπούλ­ου, ενώ επέμεινε στο ότι μέλημα της Επιτροπής είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθή­κη: «Για τον λόγο αυτό, από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοπο­ιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστ­ό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακ­ή διάσταση. Θέλουμε, μετά από χρόνια, να λένε: “Αυτό έγινε το 2021, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση”».

 ??  ?? Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλ­ου-Δασκαλάκη ανάμεσα στον εκτελεστικ­ό γενικό συντονιστή Μάρτον Σίμιτσεκ (αριστερά) και το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου Κωνσταντίν­ο Κοντογιάνν­η.
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλ­ου-Δασκαλάκη ανάμεσα στον εκτελεστικ­ό γενικό συντονιστή Μάρτον Σίμιτσεκ (αριστερά) και το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου Κωνσταντίν­ο Κοντογιάνν­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece