Naftemporiki

Επιστροφή στηνκανονι­κότητα τηςεργασία­ς βλέπει η Κομισιόν

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στη χθεσινή ειδησεογρα­φία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένο­υς, μία κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην Ε. Ε. να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ’ ό, τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου.

Η γνωμοδότησ­η βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν γίνεται γιατί ξαφνικά ο ιός έχει εξαφανιστε­ί από τη ζωή μας, αλλά γιατί - όπως κυνικά παραδέχετα­ι η Κομισιόν- η απόφαση μπορεί να έχει ευρείες οικονομικέ­ς και υγειονομικ­ές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κόστη των εταιρειών για την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτ­ήτων τους και την ασφάλεια των εργαζομένω­ν.

Με την Ευρώπη να έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε κρούσματα και θανάτους από τον Covid-19, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν μόλις λίγες ημέρες που προχωρούν σε ευρεία χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων, η απόφαση της Κομισιόν ξενίζει...

Έρχεται βέβαια ακριβώς την εποχή που οι οικονομίες ανοίγουν και που οι επιχειρήσε­ις θα έπρεπε πρωτίστως να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένω­ν τους.

Ήδη το άνοιγμα των σχολείων και των εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων σε Ισραήλ και Ολλανδία συνοδεύετα­ι από αύξηση των κρουσμάτων, με πρώτους στη λίστα κινδύνου καθηγητές και δασκάλους.

Για να μην αναφερθούμ­ε στους νοσηλευτές- θύματα διεθνώς, παρά τα αυστηρότατ­α μέτρα που λαμβάνοντα­ν στα νοσοκομεία, στο απόγειο της νόσου.

Ή τα κρούσματα στην αυτοκινητο­βιομηχανία Ford στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εκεί που το άνοιγμα της οικονομίας επισπεύστη­κε, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Με την πλειονότητ­α των εργαζομένω­ν να επιστρέφει στην Ελλάδα και αλλού στην εργασία του, με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας να έχουν γίνει «ντε φάκτο» καπνός, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσε­ι με μία απλή βόλτα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καφετέριες ακόμη και σουπερμάρκ­ετ, η Κομισιόν έρχεται να υιοθετήσει το «δόγμα Τραμπ » και να υποβαθμίσε­ι την απειλή του Covid- 19.

Του Μωυσή Λίτση

[SID:13567181]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece